Wereld Alzheimer Dag

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, gaat de #bakewithlove campagne van start die gelanceerd is door Stop Alzheimer (Stichting Alzheimer Onderzoek). Dit initiatief is een uitgelezen kans om de aandacht te vestigen op de grote gezondheidsuitdagingen van de ziekte en om geld in te zamelen voor onderzoek.

Waarom #bakewithlove?

De #BakeWithLove-campagne is een manier om banden te smeden met onze ouderen, waarbij een moment van samenhorigheid in de keuken centraal staat.

Net als bij andere activiteiten zorgt koken voor een ritme in ons dagelijks leven en helpt het om het functionele geheugen van patiënten in stand te houden. Het gebruik van een recept, het geven van een taak en precieze instructies aan patiënten over wat ze moeten doen, helpt de patiënten hun vaardigheden op peil te houden.

Op deze manier stimuleert het #BakeWithLove initiatief interactie en vergroot het de zelfwaardering. Het is een initiatief dat zowel patiënten als toekomstige generaties ten goede komt, want aan het einde van de ateliers worden de creaties verkocht ten voordele van Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen, genezen en behandelen van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie.

Hoe kan je deelnemen?

Of het nu gaat om koekjes, cake, taart of muffins, je kunt je eigen gebak maken, alleen of met anderen. Verkoop ze vervolgens aan je vrienden, familie, ... elke verkoop telt! Tot slot kun je de winst van de je verkoop doneren op rekening BE83 0017 5620 5915 op naam van de Stichting Alzheimer Onderzoek (mededeling cupcakes 2023).

Vorig jaar werd meer dan 36.000 euro ingezameld voor onderzoek naar Alzheimer, waarmee onder andere het onderzoeksproject van Prof Rik Vandenberghe (KU Leuven) werd gefinancierd. Met dit onderzoeksproject wil Prof Vandenberghe aantonen dat de analyse van iemands spontane spraak het mogelijk maakt de ziekte vroegtijdig op te sporen en de verschillende vormen van dementie te onderscheiden, terwijl het voor de patiënten bovendien aangenamer ervaren wordt dan de huidige onderzoeken.

Meer info

www.stopalzheimer.be 

Gepubliceerd op maandag 28 aug 2023 om 09:08