Warme dagen

Tijdens een hittegolf lopen de temperaturen hoog op en is het belangrijk om jou en je naasten te beschermen tegen de hitte.

Bereid je goed voor:

  • Drink voldoende water
  • Vermijd zware inspanningen
  • Hou jezelf en je woning koel
  • Draag zorg voor jezelf en anderen

Meer info op www.warmedagen.be.

Ook dieren hebben extra aandacht nodig bij hoge temperaturen.

Meer info over het verzorgen van dieren tijdens een hittegolf op huisdierinfo.be

Smeerweer

Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon (UV-straling). 1 Belg op de 6 wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden, en verstandig om te gaan met UV-stralen.

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen is jezelf goed beschermen tegen de zon. En dit het hele jaar door, niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is. Ook een vroeg lentezonnetje bevat UV-stralingen en kan schadelijk zijn voor onze huis.

Wat is smeerweer?

Smeerweer is gelinkt aan de UV-index, zoals die wordt aangeduid door het KMI. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+  (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk).

Als dit cijfer gelijk is aan of hoger is aan 3 = smeerweer.

Bij smeerweer is het belangrijk dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-straling, zelfs op momenten wanneer de zon op eerste zicht niet hard lijkt te schijnen.

En je beschermen tegen de zon dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren!