Laat je kind vaccineren tegen Covid-19

Omdat speelvogels willen spelen!

Samen kunnen we corona onder controle krijgen. Door iedereen te vaccineren. Ook jonge kinderen. Zo kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Door je kind te laten vaccineren, wordt het beschermd tegen Covid-19 én raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord.

Het vaccin is veilig en uitgebreid getest

Kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen het kindervaccin van Pfizer toegediend. Dat vaccin is uitgebreid getest op kinderen en is veilig. Het wordt al in verschillende landen wereldwijd toegediend.

4 redenen om je kind te laten vaccineren

  1. Vaccinatie zorgt voor minder besmettingen en dus minder quarantaines. Dat betekent dat het leven van je kind minder verstoord wordt. Want ongestoord blijven spelen en naar school gaan, is goed voor welzijn en de ontwikkelingskansen van je kind.
  2. Het beschermt je kind tegen ziekte door corona. Ook al worden kinderen niet vaak ziek door corona, toch vermijd je beter het kleine risico op ernstige ziekte. Duiken er later nieuwe varianten op, dan is het mogelijk dat het vaccin minder goed werkt. Maar het biedt nog altijd meer bescherming dan niet gevaccineerd zijn.
  3. Immuniteit door vaccinatie is beter en langduriger dan door besmetting. Ook als je kind al eens besmet werd met het coronavirus, kan het opnieuw besmet geraken. Na vaccinatie is de kans op ziekte kleiner. Immuniteit na een besmetting neemt sneller af.
  4. Het beschermt iedereen waarmee je kind contact heeft: ouders: grootouders, broers en zussen. Als je kind gevaccineerd is, is de kans kleiner dat hij of zij besmet geraakt en een besmetting doorgeeft aan andere mensen.

Alle redenen om je kind te laten vaccineren lees je op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.

Veel gestelde vragen

Hoeveel prikken moet mijn kind krijgen?

5- tot en met 11-jarigen krijgen twee keer het kindervaccin van Pfizer toegediend, met een tussentijd van 21 dagen. Dit vaccin is op maat van kinderen gemaakt. De tweede prik is even belangrijk als de eerste, want enkel met 2 prikken is je kind beschermd.

Kan mijn kind ziek worden van de prik?

Je kind krijgt geen corona van het vaccin. Op de plek van de prik kan de arm wel rood of pijnlijk zijn. Na de vaccinatie kan je kind wat grieperig zijn of lichte koorts hebben. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf na enkele dagen. In heel uitzonderlijke gevallen kan je kind kort na de prik allergisch reageren. Daarom moet je na de vaccinatie nog minstens 15 minuten ter plaatse blijven. Zo kan een dokter meteen helpen als je kind zich niet goed voelt.

Laat ik mijn kind nog vaccineren als het al COVID-19 heeft gehad?

Ook als je kind al eens besmet werd met COVID-19, is vaccinatie sterk aanbevolen. Na een besmetting is de immuunrespons bij mensen heel verschillend. Je weet dus niet hoe sterk die is bij je kind en of de antistoffen snel verdwijnen. De kans dat je kind na vaccinatie nog besmet wordt, is kleiner dan na een besmetting.

Mag ik meekomen naar het vaccinatiecentrum?

Als ouder(s) of voogd mag je natuurlijk meekomen! Dit betekent automatisch dat je toestemming geeft om je kind te laten vaccineren. Stem de vaccinatie vooraf af met de andere ouder/voogd, zeker bij co-ouderschap. Neem samen een gedragen beslissing. Kan je als ouder of voogd niet meekomen? Geef dan aan de volwassene die je kind begeleidt een brief mee met je goedkeuring. Dit staat beschreven in de uitnodiging en op de website.

Moet mijn kind ook na vaccinatie de coronamaatregelen blijven volgen?

Ja, het is nog altijd belangrijk om de maatregelen te blijven volgen. Vaccinatie zorgt er wel voor dat er minder maatregelen nodig zijn en dat ze sneller kunnen verdwijnen.