Wees niet gek, doe de tekencheck!

Had jij al eens een tekenbeet? Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. Van een teek kun je ziek worden …

Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

Controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet, verwijder een teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Ga zeker een kijkje nemen op www.tekenbeten.be of www.facebook.be/tekenbeten! Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog.

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt? Teken houden van (warme) plekken waar je niet altijd meteen aan denkt. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.

Verwijder een teek rustig en in één beweging.

Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt, want dan kan ze braken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.

Let de komende maand op symptomen

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (koorts met spier- en/of gewrichtspijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet. De ziekte van Lyme kun je behandelen met antibiotica.

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (android/Iphone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Meer tips vind je op www.tekenbeten.be.

Dit kan je in je eigen tuin doen tegen teken

De eerste zonnestralen doen ons dromen van zalig genieten in eigen tuin, onze “eigen” groene oase.  Maar die groene oase heb je nooit voor jou alleen. Ook vogels, bijen, vlinders en allerlei andere insecten en kleine diertjes genieten maar al te graag van jouw natuurlijke oase vol eet- en schuilplekjes. Maar er zijn helaas ook diertjes waar je voor moet opletten zoals de teek. Misschien heb je deze nog nooit gezien in je tuin, maar onderzoek laat ons zien dat we 45% van de tekenbeten oplopen in eigen tuin.

Biodiversiteit in de tuin is belangrijk voor iedereen. Met enkele simpele ingrepen zorg je nog steeds voor meer natuur, maar beperk je toch de aantrekkelijkheid voor teken in je tuin.

Start eerst met je tuin eens grondig onder de loep te nemen: grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied dan zijn maatregelen om teken te weren in je tuin aangewezen!  Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meeste gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op deze veel gebruikte plaatsen!

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken “speelgras” onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen
  • Toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing? Of wordt je moestuin begrensd door wilde natuur? Voorzie dan een droge border (50-100cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.
  • Krijgt jouw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in jouw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant je best niet hun lievelingskostje: zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn, …). 

Ook jouw eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar je toe brengen! Voorkom dus teken bij je huisdier door:

  • In het tekenseizoen elke dag je huisdieren te controleren op teken
  • Verwijder teken steeds op een correcte manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.
  • In het tekenseizoen kan je preventief je hond of kat behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.
  • Heb je je huisdieren behandeld met insecticiden, vermijd dan dat hun haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens

Ondanks deze maatregelen kan het toch nog gebeuren dat je een tekenbeet oploopt in eigen tuin. Daarom blijft het belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in je tuin gewerkt of gespeeld hebt. Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren iedere dag. Heb je een tekenbeet, verwijder deze dan correct. Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij je huisarts langs. Meer info vind je op www.tekenbeten.be

In samenwerking met Logo Gezond+ vzw

Gepubliceerd op maandag 4 apr 2022 om 10:27