Ben jij een senior en heb je het gevoel dat je stem niet genoeg gehoord wordt? Wil je de belangen mee helpen ondersteunen van onze - steeds groter wordende groep - senioren in Sint-Laureins? Stel je dan kandidaat voor de seniorenraad.
Wat doet de seniorenraad?
- Ombudsfunctie en belangenbehartiging: de raad behandelt kwesties en kaart problemen aan die alle senioren van de gemeente aanbelangen.
- Adviesverlening: de seniorenraad doet voorstellen op eigen initiatief en verstrekt advies aan het gemeentebestuur. Op die manier wil de raad het seniorenwerk en de seniorenzorg bevorderen in de gemeente. De seniorenraad werkt los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige overtuiging. De seniorenraad is een adviesorgaan en heeft geen beslissingsrecht.
- Ondersteunen van organisaties/ verenigingen die werken met senioren.
- Informatie verstrekken: éénmaal per jaar wordt een activiteit georganiseerd over een onderwerp die senioren aanbelangt (vb.: nieuwe verkeersregels, vroegtijdige zorgplanning, ...).
Waarom meedoen?
Als lid van de seniorenraad krijg je de kans de stem van onze senioren te laten horen. Zaken die moeilijker lopen binnen de seniorenvereniging die je vertegenwoordigt kunnen worden besproken.
De seniorenraad komt vier keer per jaar samen in het Sociaal Huis of in centrum voor dagverzorging Het Sentiment. Er wordt vooraf een agenda opgesteld die wordt opgemaakt door de secretaris van de seniorenraad. Alle leden van de seniorenraad kunnen agendapunten toevoegen.
Wie zoeken we?
Alle 55-plussers van onze gemeente kunnen zich kandidaat stellen. In het bijzonder worden de voorzitters van de seniorenverenigingen opgeroepen om zich kandidaat te stellen.
Voorwaarden:
- minstens de leeftijd van 55 jaar bereikt hebben.
- op het grondgebied van Sint-Laureins wonen.
- geen politiek mandaat vervullen op gemeentelijk vlak.
De seniorenraad is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.
Stemgerechtigde leden:
- 1 persoon per gemeentelijke vereniging met een seniorenwerking. Voor elk effectief lid kan een plaatsvervanger worden aangeduid.
- 1 afgevaardigde per woonzorgcentrum, service- en wooncomplex. Voor elk effectief lid kan een plaatsvervanger worden aangeduid.
- Elke geïnteresseerde senior, die geen bestuurslid is van een organisatie welke reeds in de seniorenraad vertegenwoordigd is.
Niet-stemgerechtigde leden:
- Schepen seniorenbeleid en/of voorzitter OCMW.
- Een personeelslid van gemeente en/of OCMW, die als secretaris fungeert.
- Eventuele externe deskundigen.
Hoe stel je je kandidaat?
Stuur uiterlijk vóór 28 april 2025 je kandidatuur door via onderstaand formulier: