Nucleaire ramp

In België zijn er vijf nucleaire sites. De bekendste zijn de kerncentrales in Doel en Tihange (Engie).

Er bevinden zich ook twee nucleaire sites nabij onze grenzen in Borssele (Nederland) en Chooz (Frankrijk). Sint-Laureins bevindt zich in een straal van 20 km rond de nucleaire site van Borssele.

De kans op ernstige ongevallen op een nucleaire site is klein maar niet onbestaande. Schuilen is de beste bescherming bij een nucleair ongeval.

Wat kan jij doen?

Bij een noodsituatie concentreert de uitbater zich op het technische aspect en de overheid op de bescherming van de bevolking en het leefmilieu.

Wist je dat je zelf de gevolgen van een noodsituatie kan beperken als je goed geïnformeerd en voorbereid bent?

  • Informeer je over het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste reflexen in een noodsituatie;
  • Maak een eigen noodplan op maat, voor jou en je familie op www.mijnnoodplan.be;
  • Schrijf je in op Be-Alert. Zo ben je meteen verwittigd bij een noodsituatie;
  • Volg de sociale mediakanalen van de gemeente, gourverneur of het crisiscentrum;
  • Haal indien nodig jodiumtabletten bij jouw apotheker.

Naargelang de noodsituatie, kan de overheid je één of meerdere van onderstaande beschermingsmaatregelen aanraden.

Jodiumtabletten

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot een bestraling 'van binnenuit' leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe. Door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt.
 
Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen. Daarom blijft het noodzakelijk dat je snel kan schuilen.
Je kan jodiumtabletten gratis afhalen bij jouw apotheek.
Voor wie?
  • Als je dichtbij een nucleaire installatie woont (zone van 20 km rond een nucleaire installatie);
  • Als je jonger dan 18 bent. In heel België krijgen families met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten af te halen.

Ouder dan 40

Volwassenen ouder dan 40 raden we aan om, los van een nucleair incident, bij een volgende afspraak met hun behandelende arts te spreken over het eventueel gebruik van jodiumtabletten. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier en dat is voor deze leeftijdscategorie minder aangewezen, omdat:

  • het risico op schildklierkanker verkleint naarmate je ouder wordt. 

  • bij personen ouder dan 40 de werking van de schildklier vaak ontregeld is, zeker in regio's die arm zijn aan jodium, zoals België. Het risico op ongewenste bijwerkingen als je jodiumtabletten neemt is dan hoger. 

Wanneer de werking van de schildklier erg ontregeld is, kunnen de nadelen van het nemen van jodiumtabletten (ongewenste bijwerkingen zoals hartproblemen groter zijn dan de voordelen (schildklierkanker vermijden). 40-plussers kunnen dus verkiezen om geen jodiumtabletten in te nemen, tenzij er een risico is op zeer hoge dosissen. Dit is echter enkel van toepassing op interventiepersoneel, niet op omwonenden. De leeftijdsindicatie van 40 jaar stemt overeen met de huidige kennis en aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De aanbeveling om jodiumtabletten in te nemen zal ook steeds samenvallen met de aanbeveling om te schuilen. Schuilen is steeds de beste bescherming tegen radioactief jodium en andere stoffen, ongeacht je leeftijd.

Oudere personen die dichtbij een nucleaire installatie wonen (zone van 20 km, of 10 km voor IRE Fleurus) raden we wel aan om jodiumtabletten af te halen bij de apotheker. Er kunnen altijd jonge personen op bezoek zijn bv. als ze oppassen op kleinkinderen. Bij een nucleair ongeval kunnen ze dan een "solidariteitsrol" opnemen voor buren of bezoekers. 

Houdbaarheid

Indien je jouw jodiumtabletten in hun originele verpakking bewaart, blijven ze erg lang goed. De tabletten verweert het jodium niet, de hoeveelheid actieve stof is meer dan voldoende om het gewenste effect te bereiken gedurende vele jaren.

Op de verpakking staat enkel de productiedatum aangegeven. Deze zijn minstens 10 jaar houdbaar.

Bewaar de tabletten in hun oorspronkelijke verpakking en op een geschikte plaats (kamertemperatuur en weg van vocht en licht) waar je ze snel kan terugvinden.

 

nucleairrisico.be