Kunstwerk Verbonden

Naar aanleiding van de heraanleg van het Antonia Van Dammeplein werd er een opdracht uitgeschreven voor de realisatie van een kunstwerk. Het lokaal bestuur werd hiervoor door COMEET ondersteund. Er werden verschillende kunstenaars aangeschreven om een project voor te stellen. Een deskundige jury koos uiteindelijk voor het project van Guy Timmerman.

Het sculptuur van Guy Timmerman kreeg de naam ‘Verbonden’. De titel is een verwijzing naar de sterke band die de inwoners in de gemeente hebben en duidt op de verbondenheid van de vijf Sentse deelgemeenten. Het werk bestaat uit een sculptuur van 4,25 meter hoog, opgebouwd met verschillende benen in brons die uitmonden in een centrale, piramidale vorm. De silhouetten van omliggende gebouwen alsook het grondplan van het gemeentehuis werd gebruikt als inspiratiebron. Verder staat de mens centraal in de verbondenheid met anderen. Daarom zijn er enkele mensenfiguren te herkennen in het sculptuur, ze staan met de rug tegen elkaar geleund en de armen wijd open. De fontein die aan het werk werd toegevoegd symboliseert het kanaal en de kreken in de gemeente. Als het donker wordt, verandert het beeld van uitschijn in een feeëriek sculptuur door de blauwe verlichting die werd aangebracht.

Met dit nieuwe kunstwerk wil het gemeentebestuur een ontmoetingsplaats creëren en de beleving op en rond het prachtige Antonia Van Dammeplein verhogen. Rondom het kunstwerk werden daarom vier ronde zitbanken geplaatst zodat dit een locatie is die uitnodigt om even halt te houden, waar men kan afspreken of gewoon genieten van de sfeer in het dorp.

The making of

Via onderstaande QR-code kan men het maken van het kunstwerk bekijken.

De kunstenaar

Guy Timmerman is afkomstig uit Gent en volgde een opleiding beeldhouwkunst aan Sint-Lucas en de Koninklijke Academie van Gent, waar hij later als docent aan de slag ging. Hij behaalde een meestergraad ‘Beeldende Kunsten’. Hij won diverse prestigieuze prijzen en eervolle vermeldingen voor zijn tekeningen, beeldhouwwerk en ook schilderkunst. Zijn werk is te zien in galerijen, tuinen en openbare ruimtes in grote delen van Vlaanderen. Meer info over Guy: www.guytimmerman.com.

De onthulling

Op zondag 26 september 2021, tijdens Sint-Laureins kermis, werd het nieuwe kunstwerk ‘Verbonden’ onthuld door het lokaal bestuur.