Honden aan de lijn, 't zal wel zijn!

De lente is in zicht en we komen dan ook opnieuw meer buiten met onze trouwe viervoeter. Honden moeten tijdens een wandeling aan de leiband gehouden worden en ruim hondenpoep op! Wie dit niet doet, kan hiervoor een administratieve boete krijgen!

Bescherm de natuur, andere bezoekers en je eigen dier 

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, rustende reeën, ... Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven verschillende dieren omdat ze (dood)gebeten worden door een loslopende hond. Niet alle schade die een loslopende hond aanricht, is zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het moederdier het jong achterlaat, waardoor het sterft.

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan schrikken en onverwacht reageren. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde hond, en al zeker een loslopende, vaak best beangstigend.

Een loslopende hond loopt ook zelf gevaar. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of een andere hond. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen kunnen een gevaar vormen. Bovendien vallen loslopende honden die de natuur intrekken vaker ten prooi aan ziektes of andere beestjes, zoals bijvoorbeeld teken.

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband

Foto Agentschap voor Natuur en Bos - Ellen van den Bouwhuysen

Laat geen hondenpoep achter!

Het gemeentelijk politiereglement bepaalt in artikel 3.3.0.1 dat begeleiders van honden steeds in het bezit moeten zijn van een recipiënt of een ander middel om de uitwerpselen van hun hond te verwijderen. De begeleider is verplicht om de hondenpoep op openbare plaatsen te verwijderen en het bevuilde te reinigen. Overtreders op dit artikel kunnen een administratieve boete krijgen van 250 euro!

Neem hondenpoepzakjes mee naar huis en stop ze in de restafvalzak, niet in de riool!

Gepubliceerd op donderdag 14 mrt 2024 om 09:09