Hoe werkt de bib?

Lid worden

Schrijf je gratis in. Dat kan online of aan de balie in de bib. Breng hiervoor je elektronische identiteitskaart (eID) mee. Kinderen tot 12 jaar brengen een geldig identiteitsbewijs mee. Een lidmaatschap is persoonlijk. Breng de bibliotheek steeds op de hoogte als je gegevens wijzigen.

Ben jij reeds aangesloten bij de bib van Sint-Laureins? Dan ben je ineens ook gratis lid in alle gemeenten van Regiobib Meetjesland: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate. 

Lenen

Lenen is gratis. Je kan 20 stuks lenen per kaart. Je mag alles 4 weken houden. 

Terugbrengen

Tijdens de openingsuren kan je de materialen terugbrengen aan de balie in Sint-Laureins of Watervliet. In de bib van Sint-Laureins kan je ook buiten de openingsuren materiaal inleveren via de inleverbus aan de ingang. 

Verlengen

Je kan één keer verlengen, tenzij het materiaal gereserveerd is door een andere lener. Verlengen kan je steeds telefonisch of via mail. Verlengen kan je ook zelf online via Mijn Bibliotheek.

Reserveren

Materiaal reserveren is gratis met een maximum van 3 reservaties per lener. Vraag aan de balie om te reserveren of doe het zelf online via Mijn Bibliotheek. De bib verwittigt je als het gevraagde materiaal klaarligt. Je hebt twee weken de tijd om het af te halen. Je kan alle materialen uit iedere Vlaamse bibliotheek aanvragen via interbibliothecair leenverkeer (IBL). Je betaalt hiervoor 3 euro per stuk. Meer info via Mijn Bibliotheek.

Is het aangevraagde materiaal pas recent verschenen (dit jaar of vorig jaar)? Dan mag je ook een aankoopsuggestie doen. We bekijken dan of we het materiaal voor onze bib aankopen.

Mijn Bibliotheek

Als lid van de bib kan je een eigen bibliotheekaccount aanmaken door te registreren op Mijn Bibliotheek. Zo kan je online:

 • nagaan welke materialen je geleend hebt,
 • controleren hoe lang je jouw materialen mag houden,
 • zelf de uitleentermijn verlengen,
 • een materiaal online reserveren,
 • aankoopsuggesties doen,
 • online betalen,
 • jouw uitleengeschiedenis bijhouden.

Via Mijn Bibliotheek heb je ook toegang tot e-boeken,  Mijn Leestipper (= leestips op maat, voor volwassenen) en Fundels (= digitale prentenboeken).

Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Op het portaal van de bib vind je meer informatie hoe je je kan registeren. 

Reglement

Tijdens de gemeenteraad van 19 oktober 2023 werd het bibliotheekreglement Regiobib Meetjesland van 20 april 2017 gewijzigd en is in de gemeente van kracht: 

 • Publicatiedatum 27 februari 2024
 • Geldig voor onbepaalde duur

Bibliotheekreglement.pdf229,9 Kb(pdf)

Tijdens de gemeenteraad van 19 oktober 2023 werd het retributiereglement voor het gebruik van de gemeentelijke openbare bibliotheek van 6 oktober 1999 gewijzigd en is in de gemeente van kracht: 

 • Publicatiedatum 27 februari 2024
 • Geldig voor onbepaalde duur

Retributiereglement bibliotheek.pdf171,9 Kb(pdf)