Controleer de geldigheid van je certificaten op je eID!

Wil je graag de app Itsme gebruiken? Of wens je gebruik te maken van Tax On Web?

Om je op deze applicaties aan te melden moet je gebruik maken van jouw elektronische identiteitskaart. Op je eID staan er verschillende certificaten maar er zijn maar twee certificaten die je echt zal gebruiken:

  • Het Authentication certificaat

Heb je nodig wanneer je je bij een online overheidsdienst zoals TaxOnWeb moet aanmelden.

  • Het Signature certificaat

Heb je nodig wanneer je digitaal een document wil handtekenen.

  • Het rijksregisternummer certificaat

Bewijst de authenticiteit van de persoonlijke data op je eID.

Die certificaten bevatten informatie over jouw identiteit zoals jouw rijksregisternummer en een publieke cryptografische sleutel. Die sleutel kan je zien als een geheime code die jouw identiteit aan jouw eID koppelt. Om de authenticiteit van de certificaten te verzekeren zijn ze digitaal ondertekend met een certificaat van de overheid.

Wanneer zijn je certificaten op je eID in orde?

Als er bij het aanmelden met jouw browser geen certificaten getoond worden, dan kan het zijn dat er geen certificaten op jouw eID staan. Je kan dat verifiëren door je eID in te lezen met de eID Viewer.

Worden jouw gegevens wel correct getoond, maar verschijnen jouw certificaten niet? Dan heb je een eID zonder certificaten. Maak een afspraak bij de dienst Burgerzaken om (nieuwe) certificaten op jouw eID te plaatsen. Vergeet zeker de pin- en pukcodes van je eID
niet mee te brengen!

Net meerderjarig geworden?

Personen die bij het aanvragen van hun identiteitskaart nog geen 18 jaar zijn, krijgen slechts 1 certificaat op hun kaart (het authentication certificaat), waarmee ze zich online kunnen kenbaar maken. Het certificaat waarmee je een document digitaal kunt handtekenen, kun je pas activeren als je meerderjarig bent. Dit certificaat heb je nodig om o.a. Itsme te gebruiken.

75 jaar of ouder?

Personen van 75 jaar of ouder krijgen een identiteitskaart die 30 jaar geldig is. De certificaten van de elektronische identiteitskaarten die worden uitgereikt aan deze personen, zullen echter om de tien jaar vernieuwd moeten worden om geldig te blijven. Dat is om een
functioneel en veilig gebruik van de certificaten te waarborgen (de elektronische identiteitskaart zelf blijft 30 jaar geldig).

Gepubliceerd op maandag 14 nov 2022 om 09:30