Gebruik jij meer jouw kachel? Vergeet de schouw niet!

Haal je omwille van de hoge gasprijzen de kachel van onder het stof, laat dan je schouw zeker nakijken. Anders loop je het risico op een schouwbrand!

Omdat veel mensen hun weinig gebruikte open haard of kachel nu willen inschakelen om die hoge stookkosten te drukken, verwacht de brandweer meer schouwbranden dit najaar.

De kans op schouwbrand is veel kleiner bij een correct gebouwde en onderhouden schouw.

Een schouwbrand is wanneer het roet of de teeraanslag aan de binnenkant van de schouw brandt.
De schouw wordt op die plaats dan veel warmer dan normaal. Brandbare bouwmaterialen in de buurt kunnen dan ontbranden, of er komen gaten in de schouw.

Ook de schouwmantel en de hele aankleding rond de open haard zijn vaak de oorzaak van ernstige schade bij een schouwbrand, als deze niet goed zijn opgebouwd.
Wijzigingen aan de installatie; zoals het plaatsen van een haard-cassette in een open haard, veranderen het gebruikspatroon van de schouw en zorgen ook wel eens voor problemen.
Bij de stevigere schouwen beperkt de schouwbrand zich vaak tot het schouwkanaal zelf.

Je merkt een schouwbrand soms op doordat die een ongewoon geluid maakt en ook door hoe de rook uit de schouw komt. Soms zijn er boven aan de schouw vlammen te zien.

Bij de opstart van een haard of kachel is de rookpluim uit de schouw eerst wat onregelmatig, doordat de schouw nog koud is. Dit is normaal. Als na deze opstart dit niet verbeterd let je beter op. Als je vlammen ziet boven aan de schouw of je krijgt rook binnen in de woning aarzel dan niet de Brandweer te bellen via het noodnummer 112.

Maar best van al krijg je de brandweer niet over de vloer en doe je het nodige om de kans op een schouwbrand te beperken, door volgende tips:

TIPS:

  • Laat je schouw jaarlijks reinigen. Zelfs al gebruik je de kachel of haard weinig. Misschien zit er ondertussen een kauwennest in de schouw?
  • Laat je nieuwe  schouw, kachel, open haard, haardcassette ,… installeren door een professional. Ook de omkleding van de schouw en open haard dient met kennis van zaken te gebeuren.
  • Gebruik enkel droog onbehandeld hout. Dus geen geschilderd of vernist hout of vezelplaat; dat is trouwens afval, en dat mag je niet zelf verbranden.
  • Vermijd hout met veel hars, zoals naaldhout.
  • Voorkom vogelnesten in je schouw, door bijvoorbeeld een netje bovenop de schouw.

Meer info

Meer info over een schoorsteenbrand voorkomen vind je op de website van Hulpverleningszone Meetjesland.

Gepubliceerd op donderdag 13 okt 2022 om 12:14