Fietsen

De vlakke polderlandschappen en de rustig kronkelende landelijke weggetjes zijn uitnodigend voor een fietstocht.
Aan de hand van de fietsnetwerkkaart Meetjesland, stippel je zelf een route uit en bepaal je zelf de lengte van deze route via de website https://www.routen.be/fietsrouteplanner

Liever een klant-en-klare fietstocht?

Hieronder een overzicht:

Sentse Vijfdorpenroute

De bewegwijzerde Sentse Vijfdorpenroute neemt je mee langs de vijf deelgemeenten van Sint-Laureins.

Onderweg kan je halt houden bij een een van de twintig toppers zoals de kerk van Watervliet, de Boerekreek en de belevingsplek Oostpolderkreek in Sint-Jan-in-Eremo.

Bovendien heb je met de kaart ook de adressen van alle horecazaken en overnachtingsmogelijkheden in Sint-Laureins bij de hand.

Afstand: 50 km

Prijs: gratis

Sentse Vijfdorpenroute.pdf3,5 Mb(pdf)

Reynaert fietsroute

Aantrekkelijke fietstocht rond het Reynaertsverhaal: het dierenepos Van Den Vos Reynaerde uit begin 8ste eeuw.

De route brengt je langsheen de tien Reynaertbeelden in Sint-Laureins via polderwegen en kreken.

Er is eveneens een kinderversie van deze route beschikbaar.

Afstand: 32 km

Prijs: € 2,50, prijs kinderversie: € 2

Kreken fietsroute vanuit Huysmanshoeve

Verkennende fietsroute van ongeveer 55 km vanuit Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve.

Je passeert Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo, Watervliet en Kaprijke.

Afstand: 55 km

Prijs: gratis

Fietsroute op routen.be.

Kreken fietsroute vanuit de Huysmanhoeve.pdf1,1 Mb(pdf)

Meetjeslandse kreken fietsroute

Vertrekken kan in Sint-Laureins of in Zelzate.

Je passeert pittoreske dorpjes zoals Boekhoute in Assenede en Watervliet in Sint-Laureins.

In Boekhoute breng je eventueel een bezoek aan het visserijmuseum of in Watervliet spring je eens binnen in de Kathedraal van het Noorden met het prachtige topstuk 'Nood Gods'.

Wil je deze route verkorten, volg dan vanaf knooppunt 47 het knooppunt 60 en direct daarna knooppunt 57 waarna je opnieuw op de voorgestelde route belandt (verkorte route van 40 km).

Afstand: 69 km

Prijs: gratis

Fietsroute op routen.be.

Meetjeslandse kreken fietsroute.pdf1 Mb(pdf)

Boer zkt bank fietsroute

Zes landbouwbedrijven hebben voor hun erf een picknickbank van de gemeente geplaatst. Ze engageren zich hiermee om de Meetjeslandse bezoeker, die hun erf passeert, aan te spreken en in te wijden in de magie van de regio, de smaak van de streekproducten en de dynamiek van hun eigen bedrijf.

Wie graag de liefde en de passie wil ervaren die de landbouwers voor hun beroep én de mooie streek hebben, kan dit ook aan de hand van de fietstocht. De dienst Toerisme heeft een fietstocht uitgewerkt van ongeveer 42 km waarbij je de prachtige natuur ontdekt en kennis maakt met de landbouwers. Je vindt de route van de fietstocht op RouteYou.

Mountainbiken

Het mountainbikenetwerk Meetjesland is een permanent bewegwijzerd mountainbiketraject van 376 km. Het netwerk loopt door een aantal mooie bossen, langs rustige landwegen, pittoreske plaatsen en langs de mooiste kreken en kanalen van Vlaanderen. Voor de recreatieve mountainbiker is dit netwerk met zeer zeldzame natuurelementen, een uniek uitzicht en een oase van rust, een echte aanrader. Het netwerk Meetjesland omvat de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Waarschoot en Zelzate. Deze gemeenten behoren tot de Interlokale Vereniging Burensportdienst Meetjesland.

De startlocatie in Sint-Laureins bevindt zich aan de sporthal, ter hoogte van het unieke monument Het Godshuis. De blauwe route van het mountainbike netwerk van Sport Vlaanderen leidt deelnemers langs de mooiste plekjes in de streek.

Het vertrekpunt leidt langs het Leopoldkanaal richting het provinciaal centrum De Boerekreek. Wie hier de dijk beklimt, heeft een prachtig zicht op de Boerekreek, de grootste kreek uit de omgeving met haar 39ha. Zeker de moeite om even halt te houden en de natuurlijke speeltuin te ontdekken met de kids.

Mountainbikers treffen tijdens de route een open landschap aan met grote kavels vruchtbare landbouwgrond, het Leopoldkanaal, dijken en verspreid in het landschap enkele boerderijen. Je fietst in de omgeving van de Boerekreek, Oostpolderkreek en Bentillekreek vaak langs of op de dijken en ontdekt de waterrijke geschiedenis van het polderlandschap en de kreken. De totale afstand van de route bedraagt 22 km en deelnemers kunnen na 14 km even halt houden bij het technisch BMX-parcours in Sint-Jan-in-Eremo. Ook voor een lekker palinghapje, streekproducten en een regionaal biertje kan men steeds terecht bij de plaatselijke horeca volgens het huidige take away principe.

Afstand: 22 km (50% offroad).

Bezienswaardigheden: het Godshuis, oude hoeves, tiendenpalen en grenspalen, beeld “Als de vos de passie preekt”, Graafjansdijk, Leopoldkanaal, dijken en kreken.

Bewegwijzering: blauwe pijlen.

Extra troeven: parking bij start- en finishzone, natuurlijke speeltuin Boerekreek, paling belevingsplek Oostpolderkreek, BMX-parcours Graafjansdijk

Archeologische fietstocht

Deze fietsroute van 30 km start en eindigt in de dorpskern van Sint-Margriete. Het Meetjeslands krekengebied is vandaag een oord van rust en stilte, waar alleen kabbelende waterpartijen een landschap zo vlak als een biljarttafel doorsnijden. Weinig doet vermoeden dat deze waters (“kreken”) de restanten zijn van verwoestende getijdengeulen, zeearmen die honderden jaren geleden alles wat op hun weg lag meesleurden. Wat je evenmin met het blote oog ziet, is dat er onder de kleilaag een ander landschap schuilgaat: in de middeleeuwen werden hier huizen, boerderijen en dorpen gebouwd, waarvan er heel wat in de golven zijn verdwenen.

De route is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Per stop lees je hieronder een beschrijving van wat je kan ontdekken. Omdat niet alle archeologische bezienswaardigheden langs knooppunten liggen, zal je af en toe moeten afwijken van die knooppuntenroute.

In samenwerking met IOED Meetjesland en Vlaanderen Fietsland.

Archeologische fietstocht.pdf1,4 Mb(pdf)

Fietskaarten

De kaarten van deze routes zijn verkrijgbaar bij de dienst Toerisme. De routes kunnen ook telefonisch of via mail aangevraagd worden.

Er wordt een vergoeding gevraagd voor verzending via de post.