De energieprijzen zijn de afgelopen maanden gestegen naar ongekende hoogten en het einde van de prijsstijgingen is nog niet in zicht. We zijn als lokaal bestuur Sint-Laureins daarom genoodzaakt om enkele maatregelen door te voeren om het verbruik onder controle te houden.
De facturen worden namelijk betaald met belastinggeld en is niet de bedoeling om de inwoners extra in de kosten te jagen.
Openbare verlichting wordt grotendeels gedoofd
Bijna 60% van de openbare verlichting bestaat uit ledverlichting en deze wordt ’s nachts reeds gedimd tot 50%. We behoren hiermee zelfs tot de beste van het Meetjesland maar dit is echter niet voldoende om de energiefactuur te doen dalen.
Daarom wordt vanaf midden november de openbare verlichting langs de gemeentelijke wegen van zondag tot en met donderdag vanaf middernacht tot 5 uur ’s morgens gedoofd, uitgezonderd in de dorpskernen en op strategische plaatsen. De openbare verlichting wordt niet gedoofd op vrijdag en zaterdag omdat er dan meer nachtelijke verplaatsingen plaatsvinden. Ook de openbare verlichting langs de belangrijke doorgangswegen in de gemeente (de gewestwegen) wordt niet gedoofd.
De openbare verlichting wordt momenteel op cabineniveau gestuurd, dit houdt in dat aanpalende straten langs bijvoorbeeld een gewestweg wel nog verlicht worden of een bepaalde straat gedeeltelijk wel en niet verlicht wordt omdat ze op dezelfde cabine zitten als de gewestweg. Fluvius kan vermoedelijk vanaf januari de zijstraten loskoppelen door aanpassingen in de cabines door te voeren.
Tips voor het verkeer
Het grotendeels doven van de openbare verlichting zorgt ook voor enkele aanpassingen in het verkeer. We geven enkele tips:
Fietsers en voetgangers
- Als fietser of voetganger draag je best een fluohesje van zodra het schemert. Zorg dat je fietsverlichting vooraan en achteraan brandt en dat je fiets is voorzien van reflectoren.
- Ga je als voetganger op pad als het donker is? Voorzie naast jouw hesje nog een zaklamp.
Automobilisten
Ga je met de wagen op pad?
- Controleer op voorhand of je autolichten werken, was je autoruiten ook aan de binnenkant, maak je ruitenwissers proper en vul de sproeivloeistof aan;
- Laat je ogen even wennen aan het donker voor je gaat rijden. Zeker als je net uit een verlichte woning of ruimte komt want dan zijn je ogen nog gewend aan het licht;
- Begin niet te moe aan jouw autorit en neem je tijd;
- Rijden in het donker vergt meer concentratie en energie dan op een klaarlichte dag;
- Zorg voor licht;
- Groot licht mag je gebruiken in het donker, behalve als je een tegenligger ontmoet of een ander voertuig op korte afstand volgt. Pas op dat je anderen niet met je groot licht verblindt;
- Zorg voor schone ruiten;
- Met vuile ruiten zie je in het donker minder. Vooral als de binnenkant vuil is kunnen reflecties van de straatverlichting of andere auto’s je beeld vertekenen;
- Zet de verwarming niet te hoog;
- Door de warmte raak je versuft en zo kan je jouw contractie verliezen;
- Kijk niet in de koplampen van andere voertuigen;
- Als je in een fel licht kijkt, kun je een paar seconden verblind raken, dat is gevaarlijk. Om dit te voorkomen, focus je op je eigen weghelft. De binnenspiegel van je auto kun je op anti-verblindstand zetten.
Merk je schade op aan de infrastructuur bijvoorbeeld putten in het trottoir, losliggende riooldeksels, … meldt dit onmiddellijk via het e-loket van de website.
Indien je met een motorvoertuig (uitgezonderd bromfietsen) op de openbare weg geparkeerd staat en de zichtbaarheid is beperkt tot 200 meter dan moet jouw parkeerlicht aan de aslijn van de rijbaan aanzetten.
Thuis
Wie regelmatig tijdens de week ’s nachts thuiskomt en zijn/haar oprit/voortuin te donker vindt, kan beperkte verlichting plaatsen met een bewegingssensor.
Kerstverlichting: light editie
De eindejaarperiode komt er binnenkort aan en wie aan Kerst en Nieuwjaar denkt, denkt ook aan sfeer en gezelligheid en daar hoort kerstverlichting bij. Ondanks de huidige energieprijzen willen we tijdens deze donkere dagen sfeer brengen in de gemeente en daarom wordt het dit jaar een light versie van de kerstverlichting.
De kerstverlichting is ledverlichting (lager in verbruik) en zal dit jaar iets korter branden namelijk vanaf 9 december tot 9 januari. De kerstverlichting gaat mee met de openbare verlichting en zal dus ook gedoofd worden van middernacht tot 5 uur ’s morgens.
Er worden door de Senter geen kerstbomen en/of kerststerren met verlichting aan de handelszaken in de dorpskernen geplaatst omdat het verbruik van de verlichting voor de handelaar zelf is.
Maximum temperatuur verwarming: 19 graden
In alle gemeentelijke gebouwen, uitgezonderd in het woonzorgcentrum, staat de maximumtemperatuur van de verwarming ingesteld op 19 graden.
Huur je als vereniging of inwoner één van de gemeentelijke zalen dan moet je hiermee rekening houden. Voorzie gepaste (warme) kledij tijdens jouw activiteit of vergadering. Zet verder de verwarming maar een uur voor de activiteit plaatsvindt aan en doof alles bij het verlaten van de zaal.