DigiPunt

Dit is een plaats waar je als inwoner gratis terecht kan met vragen over digitale toepassingen. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen we maandelijks een digispreekuur organiseren. 

De maatschappij is in een snel tempo gedigitaliseerd. We worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe digitale mogelijkheden wat ook veel voordelen met zich meebrengt. Maar tegelijk is het ook duidelijk dat deze digitalisering voor veel mensen te snel gaat. Wie de digitale ontwikkelingen niet kan bijhouden, loopt niet alleen het risico buitengesloten te worden maar kan zo ook rechten mislopen. Aan de hand van een DigiPunt willen we de digitale ongelijkheid verkleinen.

Waarvoor kan je er terecht?

Je kan er terecht voor het installeren van een app op een smartphone of tablet, hulp bij het invullen van een online formulier of het maken van een online afspraak, documenten of foto’s opslaan in de cloud, iets opzoeken op het internet, een document opslaan of aanpassen in Word, …

In het DigiPunt kan je niet terecht voor herstellingen, bijvoorbeeld een kapot scherm of een laptop die niet meer werkt.

Meebrengen

Je brengt je eigen smartphone, tablet of laptop mee. Wij voorzien de toegang tot het internet.

Locatie

De spreekuren tijdens het DigiPunt vinden afwisselend in de bib van Sint-Laureins (Leemweg 24) plaats als in de bib van Watervliet (Stee 3). De vrijwilligers zijn er twee uur aanwezig en helpen je graag met hun vragen of digitale toepassingen.

Data

Het eerste spreekuren vinden plaats in de bib in Sint-Laureins (Leemweg 24):

 • Woensdag 24 januari van 14 uur tot 16 uur
  • Locatie: bib Sint-Laureins (Leemweg 24)
 • Donderdag 22 februari van 17 uur tot 19 uur
  • Locatie: bib Sint-Laureins (Leemweg 24)
 • Zaterdag 23 maart van 9.30 uur tot 11.30 uur
  • Locatie: bib Sint-Laureins (Leemweg 24)
 • Zondag 28 april van 10 uur tot 12 uur
  • Locatie: bib Watervliet (Stee 3)
 • Donderdag 30 mei van 17 uur tot 19 uur
  • Locatie: bib Watervliet (Stee 3)
 • Zondag 23 juni van 10 uur tot 12 uur 
  • Locatie: bib Watervliet (Stee 3)

Je kan er vrij toegankelijk terecht en hebt dus geen afspraak nodig. 

Vrijwilligers

We kunnen het DigiPunt realiseren dankzij de inzet van 5 vrijwilligers met digitale kennis. We stellen ze graag voor:

Christiaan Haverbeke

Christiaan kent Sint-Laureins want hij is geboren in 1956 in de Eerstestraat en is opgegroeid op de ouderlijke boerderij. Hij ging naar de toenmalige jongensschool in de Leemweg naar school om nadien naar het College Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn te gaan en in 1979 af te studeren als landbouwkundig ingenieur aan de Universiteit Gent. Hij heeft ook nog tot 1992 gevoetbald bij FC Goalgetters. Nu houdt hij zich fit als sportief fietsen en soms wandelaar, voornamelijk bij goed weer.

Na zijn legerdienst heeft hij drie maanden een IT-opleiding gevolgd waarna hij van 1982 tot het einde van zijn loopbaan in Brussel heeft gewerkt. Eerst op de IT-afdeling van Siemens, nadien voor gemeentekrediet Dexia-Belfius. De laatste jaren van zijn carrière werkte hij als projectleider IT-infrastructuur via een joint venture IBM-Belfius (installatie nieuwe servers, software, ...). 

Christiaan woont ondertussen in Eeklo, heeft twee dochters en is gepensioneerd maar hij verveelt zich geen minuut. Het doet veel aan vrijwilligerswerk zo was hij vrijwilliger in het vaccinatiecentrum Sanapolis, tijdens het WK tijdrijden in Knokke en is hij ook digibuddy tijdens de digispreekuren in Eeklo. 

Hij zet zich graag in als vrijwilliger in ons DigiPunt omdat hij steeds de verbondenheid met Sint-Laureins heeft en zo ook oude bekenden tegen het lijf kan lopen en omdat hij het leuk vindt om zijn computerkennis nuttig te delen.

Glenn Wackenier

Glenn is 31 jaar en is van Brugge uitgeweken naar het mooie en rustige Watervliet. Hij is getrouwd en ondertussen ook papa van een zoontje. 

Hij zet zich graag in als vrijwilliger in het DigiPunt omdat hij sociaal is en graag helpt waar hij kan. Als er iemand in zijn familie problemen heeft met zijn smartphone, tablet of een bepaalde app dan komen ze altijd naar Glenn voor hulp. 

Danny Haegeman

Danny is 41 jaar geleden van Sint-Laureins naar Balgerhoeke verhuisd. Hij is als vrijwilliger verbonden aan het Repair Café in Eeklo en maakt sedert zijn pensioen ook deel uit van de Digibuddies ploeg eveneens in Eeklo. Naast dit en tijd spenderen met zijn kleinkinderen, wil hij graag ook de inwoners van Sint-Laureins helpen met hun smartphone- of computervragen en iedereen zo verder te helpen op de digitale snelweg. 

Hilde de Lange

Hilde woont samen met haar man en haar hondje al meer dan 25 jaar in Sint-Laureins. Naast haar boekhoud job in het volwassenenonderwijs vul ze haar dagen met pottenbakken en uren babbelen met haar gezin. In de zomer vind je haar in het zonnige Spanje en in de winter droomt ze vooral van de zomer. Aangezien ze graag op reis gaat, kan ze als de beste volledige reisjes samenstellen en boeken online. Hilde wil graag die kennis delen met de inwoners. Wie graag hulp wenst bij het online boeken van reizen of wie vragen heeft over zijn/haar smartphone kan bij haar terecht. Heb je verder ook vragen over het online indienen van je belastingen, pc banking, andere documenten online aanvragen, ... Hilde doet dit graag samen met jou. Verder kent Whatsapp, Facebook, Instagram, ... allemaal geen geheimen voor haar.

Sacha Vekeman

Sacha woont in Watervliet en werkt meer dan 20 jaar in de IT sector. Hij is momenteel actief als adviseur cyberveiligheid voor een Fins softwarebedrijf en werkt met een heel aantal gemeenten en overheden samen rond phishing-preventie en gedragsverandering rond cyberveiligheid van personeel in de openbare en private sector. Hij stelt zichzelf graag ter beschikking om je wegwijs de helpen met allerhande vragen rond het gebruik van digitale toepassingen en eventueel ook cyberveiligheid. Hij deelt graag zijn kennis en legt alles op een heel heldere manier uit.   

Heb je interesse om aan te sluiten als vrijwilliger? Je kan je steeds melden bij het diensthoofd Leven en Welzijn (Lotte Claes - lotte.claes@ocmw.sint-laureins.be - 09 218 72 55).