De Kathedraal van het Noorden en zijn omgeving

Je wordt opgewacht aan de kerk van Watervliet, de majestueuze ‘kathedraal van het Noorden’. Het vroegere stadje heeft de eigen sfeer goed weten te bewaren met de centraal gelegen Stee (dorpsplein) met waterpomp en boterbank én een hedendaags monument voor Hiëronymus Lauwerijn, heer van Watervliet.

Water­vliet werd al genoemd in de charters van de Sint‑Pietersabdij in 1218. Zoals alle noordelijke dorpen verdween ook Watervliet onder de vloed der zeegolven in 1377. Dankzij de families De Baenst en Lauwerijn werd het dorp heropgebouwd. In het voorjaar 2008 eindige Watervliet bij de 15 finalisten van ‘Het mooiste dorp van Vlaanderen’. Je krijgt een grondige rondleiding in de kerk en de onmiddellijke omgeving.

Erfgoedsprokkels

De erfgoedsprokkels geven je een bloemlezing over waardevolle gebouwen, historische sites of periodes uit de geschiedenis die voor een gemeente of regio belangrijke sporen nalieten. Het zijn toegankelijke brochures van maximaal 16 bladzijden. Het zijn echte gidsen met een plattegrond of wandelparcours zodat alle interessante weetjes van een gebouw of plek aan bod komen. Je kan ze als wandelgids gebruiken of als leestip voor thuis.

Erfgoedsprokkel Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet.pdf1,9 Mb(pdf)

Wandelkaart Watervliet (10 km) en Middelburg (6,7 km)

Wandelkaart Watervliet Middelburg.pdf5,2 Mb(pdf)

Fietsroute

  • 42.2 km

Meer info

https://www.vlaamsemeestersophunplek.be/nl/locaties/onze-lieve-vrouw-hemelvaartkerk-watervliet