aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Drankvergunningen

drankEen drankvergunning is een vergunning om gegiste dranken, bier, wijn, … (dranken met een alcoholpercentage minder dan 22°) en sterke dranken, whisky, cognac, … (dranken met een alcoholpercentage meer dan 22°) te mogen schenken in publieke inrichtingen (cafés, snackbars, brasseriën, restaurants, …)
Deze vergunning wordt afgeleverd door de gemeentelijke overheid waar de inrichting gevestigd is.

Voorwaarde om een drankvergunning te verkrijgen :
• De uitbater(s) moeten voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden. Deze worden gecontroleerd door de dienst strafregister van de gemeente waar de uitbater(s) zijn/hun verblijfsadres heeft/hebben.
• Er moet voldaan worden aan de hygiëne- en de brandveiligheidsvoorwaarden. Deze worden gecontroleerd door de brandweer.

Wie moet een drankvergunning aanvragen :
Alle toekomstige uitbaters van publieke inrichtingen (vaste drankslijterijen) en reizende drankslijterijen (vb. tapwagen) die van plan zijn om gegiste en sterke dranken te schenken.

Wie moet geen drankvergunning aanvragen :
• Inrichters van tijdelijke evenementen (buurtfeesten en wijkfeesten, fuiven, …)
• Handelszaken die enkel drank verkopen zonder te schenken (zoals supermarkten, …)

Hoe de drankvergunning aanvragen :
De uitbater richt zijn aanvraag tot het College van Burgemeester en Schepenen. Het aanvraagformulier kan je hier (pdf, 298.9 kB) downloaden.

Na onderzoek van de moraliteitsvoorwaarden en de hygiëne- en de brandveiligheidsvoorwaarden en na vastelling dat deze voorwaarden vervuld zijn, beslist het College van Burgemeester en Schepenen tot het afleveren van een drankvergunning. De uitbater ontvangt een uittreksel uit de notulen van het Schepencollege dat geldt als bewijs van toekenning van de drankvergunning.

Meer info :
Mevrouw Kimberly De Mits , administratief medewerker dienst Personeel & Organisatie, tel. 09/218 76 40 - mail : secretariaat@sint-laureins.be