aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Vergunningen uitbating taxibedrijf

taxi

Taxivergunning voor uitbaters van een taxidienst

Voor het uitbaten van een taxidienst of dienst voor ceremonievervoer hebt u een vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer nodig van de stad of de gemeente waar u gevestigd bent. De vergunning is voor 5 jaar geldig, in heel Vlaanderen, maar dus niet in Brussel.

Het nieuwe taxidecreet, dat in voege treedt op 1 januari 2020, biedt kansen voor een uitgebreider taxiaanbod. De 2 bestaande vergunningstelsels voor taxidiensten en diensten verhuurvoertuig met bestuurder (VVB) vervangen door één generieke vergunning Individueel Bezoldigd Personenvervoer (IBP) voor vier exploitatievormen: straattaxi, standplaatstaxi, ceremonieel vervoer en openbaarvervoertaxi.

De vergunning is aan te vragen via de databank https://centaurus2020.vlaanderen.be. Je kan de vergunning ook schriftelijk aanvragen (bij de gemeente van de vestigingszetel). Hiervoor gebruikt u dit formulier (application/msword, 292.9 kB).

  • Het college van burgemeester en schepenen controleert de zedelijke waarborgen, beroepsbekwaamheid en de solvabiliteit en het bewijs van Nederlandse taalkennis van de aanvrager.
  • De vergunning wordt binnen een termijn van 45 dagen afgeleverd nadat de aanvraag volledig werd verklaard. Deze termijn kan in vakantieperiodes verlengd worden tot 60 dagen. Weigeringsbeslissingen worden gemotiveerd.

De vergunning wordt verleend voor een periode van 5 jaar en is hernieuwbaar.
De vergunning wordt afgeleverd tegen een jaarlijkse retributie van 250 of 350 euro per vergund voertuig (afhankelijk van de ecoscore van het voertuig).

Verplichte bestuurderspas voor taxibestuurders

Vanaf 1 juli 2020 moet ook iedere bestuurder die diensten van individueel bezoldigd personenvervoer aanbiedt of uitvoert over een bestuurderspas beschikken. Die bestuurderspas wordt afgeleverd door de gemeente. De bestuurderspas is 5 jaar geldig.

U kunt de bestuurderspas aanvragen via de databank https://centaurus2020.vlaanderen.be. Je kan de bestuurderspas ook schriftelijk aanvragen via dit formulier (application/msword, 155.1 kB).

De bestuurderspas kost 20 euro.

Meer info :
Mevrouw Kimberly De Mits , administratief medewerker dienst Personeel & Organisatie, tel. 09/218 76 40 - mail: secretariaat@sint-laureins.be.