aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Noodnummers 112 en 1722

1722 of 112

Het nummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd bij een aankondiging van noodweer om het noodnummer 112 vrij te houden voor mensen die in levensgevaar zijn. Wanneer het nummer 1722 niet geactiveerd is kan je het noodnummer 112 altijd bellen om een interventie te vragen van de brandweer.

Twee vragen zijn belangrijk om de juiste keuze te maken:

- is er iemand mogelijk in levensgevaar?

- Heb ik bijstand van de brandweer nodig?

1722

Het nummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd bij een aankondiging van noodweer om het noodnummer 112 vrij te houden voor mensen die in levensgevaar zijn. Het noodnummer is enkel bereikbaar voor inwoners waarvan de hulpverleningszone niet over een digitaal loket voor niet-dringende brandweertussenkomsten beschikt. Als je naar 1722 belt, moet je eerst jouw postcode ingeven. Indien je tot een gemeente behoort die over een elektronisch formulier beschikt, zal je een boodschap te horen krijgen om het digitaal loket van de website van de brandweerzone te gebruiken.

Hulpverleningszone Meetjesland beschikt over een digitaal loket. Heb je storm- of waterschade en is de tussenkomst van de brandweer noodzakelijk? Surf naar www.zonemeetjesland.be/e-loketten en vul het elektronisch formulier in.

Heb je geen internet of werkt het e-loket door technische redenen niet? Dan mag uitzonderlijk gebeld worden naar het noodnummer 112.

Ik doe beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf

Tijdens noodweer kunnen burgers ook geconfronteerd worden met heel wat problemen waarvoor er geen brandweerhulp nodig is. Staat je tuin onder water of is er een boom ongevallen in je tuin? Is je tuinhuis beschadigd of heb je geen elektriciteit of internet meer? Dan kunnen burgers best zelf aan de slag of een gekwalificeerde vakman contacteren om hen te helpen.

Meer informatie vindt u op de website https://www.112.be/nl/niet-dringend

112

Ik bel 112 altijd als er een leven in gevaar kan zijn

Tijdens noodweer mogen burgers enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk, dan mag je zeker naar het noodnummer 112 bellen.

banner2-app112-BE-NL
Klik om te vergroten
infographie 1722_052020_NL
Klik om te vergroten