aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

geboorte: erkenning

Wat?


Wanneer in het gezin van een ongehuwd koppel een kind geboren wordt, staat de afstamming van dat kind slechts vast ten aanzien van de moeder. Om de afstamming van vaderszijde vast te stellen, moet de vader het kind erkennen. Het kind wordt dan als erfgenaam van de vader geregistreerd. De erkenning kan gebeuren voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorte. Er wordt dan door de dienst burgerlijke stand een erkenningsakte opgesteld.

Voor wie?


Indien je als ouders niet gehuwd bent, kan de vader het kind erkennen.

Wat moet ik meebrengen?


Erkenning voor de geboorte : Identiteitskaart beide partners en het attest van de arts met de vermoedelijke bevallingsdatum.
Erkenning bij geboorteaangifte : Identiteitskaart beide partners en de documenten nodig voor de aangifte (opgemaakt door dokter of vroedvrouw).
Erkenning na de geboorte : Identiteitskaart beide partners.

Vooraf telefonisch een afspraak maken !


Aangezien er voorafgaand aan de erkenning geboorteakten nodig zijn, kan de erkenningsakte niet direct opgemaakt worden. Daarom is het best om vooraf telefonisch een afspraak te maken met de dienst Burgerzaken. De dienst Burgerzaken zal dan eerst de geboorteakten aanvragen (bij geboorte in België) en bij ontvangst ervan jullie uitnodigen. (09 218 76 58)

Burgerlijke Stand

Dorpsstraat 91
9980 Sint-Laureins
T 09/218 76 57
F 09/218 76 50
burgerzaken@sint-laureins.be