aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

paspoort (reispas)

Het gemeentebestuur Sint-Laureins levert voortaan biometrische paspoorten af, zoals Europa voorschrijft. Biometrische paspoorten bevatten persoonlijke data zoals vingerafdrukken en zijn gemaakt om fraude en manipulatie tegen te gaan. Dit moet zorgen voor meer veiligheid, zowel voor de burger zelf als voor de lidstaten. Een biometrisch paspoort is nagenoeg onvervalsbaar en beschermt u beter tegen misbruik van uw identiteit. Identiteitsfraude komt immers in heel wat landen voor en neemt toe. Dit nieuwe paspoort bindt hiertegen de strijd aan. Ook de vreemdelingenkaarten voor niet-EU’ers zijn biometrisch.

Een paspoort is geen identiteitskaart
De officiële naam voor een reispas is paspoort. Verwar dit niet met uw identiteitskaart. Een paspoort is een identiteitsdocument dat volgens internationale normen is vastgelegd. U heeft dit paspoort niet voor alle bestemmingen nodig. Voor een bezoek aan één van de EU-Landen volstaat uw gewone identiteitskaart (eid). Een geldig paspoort is vereist voor een reis naar de meeste landen buiten de EU. Zowel kinderen als volwassenen hebben een eigen paspoort nodig.

Paspoort met vingerafdrukken
Het Belgische systeem was al sinds november 2004 deels ingesteld op het afnemen van biometrische gegevens (de foto, de persoonsgegevens en de handtekening werden op de chip van het paspoort opgeslagen). De grote nieuwigheid nu is het opslaan van de vingerafdrukken.
Om een biometrisch paspoort aan te vragen staat er een speciaal toestel bij de dienst bevolking. Dit scant uw foto, neemt uw vingerafdrukken en registreert uw handtekening. Die moet u op een elektronische pad schrijven. Alles wordt voortaan digitaal verwerkt, ook de handtekening. Kinderen vanaf 6 jaar moeten hun handtekening plaatsen. Vanaf 12 jaar worden de vingerafdrukken genomen.

Een goede tip: bewaar uw paspoort met chip op een veilige plaats, zodat het elektronische circuit niet wordt beschadigd door vouwen, scheuren, extreme temperaturen, magnetische velden, microgolven, enzovoort.

Ook vingerafdrukken bij nieuwe aanvraag en controle
De gegevens worden bewaard op de chip van de reispas zelf en niet verder in een database. U zal dus bij elke nieuwe aanvraag ook nieuwe vingerafdrukken moeten laten afnemen.
De controle van de foto is makkelijk, deze is zichtbaar op de reispas. De vingerafdrukken moeten aan de hand van de chip gecontroleerd worden. Hiervoor zal u bij de douane of andere controle opnieuw uw vingerafdrukken moeten laten nemen. Ze vergelijken deze dan met de gegevens op de chip.

Persoonlijk aanvragen
Iedereen van het gezin die een reispas nodig heeft, moet zich persoonlijk aanbieden bij de dienst bevolking. Dus als uw kleine kinderen mee op reis gaan, moeten zij er bij zijn bij de aanvraag.
Meebrengen bij de aanvraag: uw identiteitskaart, uw oud paspoort of bewijs van verlies en één recente kleurenpasfoto met witte achtergrond.

Gesloten mond en niet lachen op de foto
De criteria voor een pasfoto zijn strikter dan vroeger. U moet met neutrale blik en met de mond gesloten op de foto staan (geen glimlach) en recht in de camera kijken. Uw hoofd moet onbedekt zijn en uw gezicht en ogen volledig zichtbaar. De controle op de geldigheid van de foto gebeurt nu door de computer en niet meer door de ambtenaar.

Kan het ook sneller ?

Indien u geen 5 werkdagen kunt wachten als u onverwacht naar het buitenland vertrekt, kunt u bij de diensten van de gemeente een paspoort aanvragen volgens de uitzonderingsprocedure. De levertijd is dan 24 werkuren.

Voor de versnelde levering (uitzonderingsprocedure) worden wel bijkomende kosten aangerekend.

Huidige kostprijs

Geldigheidsduur reispas

Gewone procedure

Spoedprocedure

Minderjarigen (5 jaar)

40 euro

215 euro

Meerderjarigen (7 jaar)

70 euro

245 euro

Er is ook een super dringende procedure voorzien namelijk :

- minderjarigen : aanvraag in de gemeente en afhaling in Brussel < 4,5 uur : 275 euro

- minderjarigen : aanvraag in Brussel en afhaling in Brussel < 4,5 uur : 325 euro

- meerderjarigen : aanvraag in de gemeente en afhaling in Brussel < 4,5 uur : 305 euro

- meerderjarigen : aanvraag in Brussel en afhaling in Brussel < 4,5 uur : 355 euro

Bevolking

Dorpsstraat 91
9980 Sint-Laureins
T 09/218 76 57
F 09/218 76 50
burgerzaken@sint-laureins.be