aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Rooien bomen langs Leopoldkanaal


Vanaf begin november tot en met midden december 2020 verwijdert De Vlaams Waterweg nv bomen langs het Leopoldkanaal.

Voor iedere boom die gekapt wordt, zal een nieuwe in de plaats komen.

De aannemer zal twee zones aanpakken:

  • 1,3 kilometer tussen de Zonne- en Langewegbrug op de linkeroever (kant Sint-Laureins),
  • 2,3 kilometer tussen de Moershoofde- en de Oosthoekbrug op de rechteroever (kant Nederland).

In overleg met de gemeente zal De Vlaamse Waterweg nv ze allemaal vervangen in de najaarsperiode, dit en volgend jaar, want dan krijgen bomen de beste kans om goed te groeien en sterke wortels te ontwikkelen.

Nieuwe populieren op linkeroever

Populieren zijn gekend omwille van een groot risico op takbreuk wanneer ze te oud zijn. Ondanks verschillende grote snoeibeurten de afgelopen jaren, werden er meermaals takbreuken vastgesteld. Met het ouder worden van de bomen, zal het risico echter alleen maar toenemen en dreigt de veiligheid van de jaagpadgebruiker in het gedrang te komen.

Het voornemen van De Vlaamse Waterweg nv om de bomen te kappen en in een volwaardige heraanplanting te voorzien, is dan ook ingegeven vanuit veiligheidsoverwegingen. Om die veiligheid te garanderen, zit er niks anders op dan de oude bomen te vervangen. De aannemer plant onmiddellijk nieuwe populieren in de plaats, zodat het kanaalzicht midden december weer hersteld is.

Eiken rechteroever volgen eind 2021

De waterwegbeheerder hecht veel belang aan de veiligheid van onze jaagpaden. Ook de staat van het wegdek speelt daarin een belangrijke rol en dus wordt waar nodig het jaagpad heraangelegd tussen de Moershoofde- en Oosthoekbrug, in het voorjaar van 2021. Om die werken vlot te kunnen uitvoeren en latere schade aan het nieuwe wegdek te voorkomen, verwijdert de aannemer eerst de lijnbeplanting. In het najaar van 2021 worden eiken aangeplant, zodat het jaagpad en de bomen er weer voor lange tijd tegenaan kunnen.

Toegankelijkheid tijdens de werken

Wanneer de aannemer aan het werk is, zullen de jaagpaden onderbroken zijn. In het weekend tracht hij ze indien mogelijk toegankelijk te maken voor fietsers en wandelaars, afhankelijk van de vooruitgang van de werken.
Tijdens de werken tussen de Zonne- en Langewegbrug op linkeroever, kan je gebruikmaken van het jaagpad aan de andere kant van het kanaal. De aannemer voorziet in overleg met de gemeente nog een plaatselijke omleiding voor jaagpadgebruikers tijdens de werken tussen de Moershoofde- en Oosthoekbrug op de rechteroever.

Terug naar alle nieuws