aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Covid-19 (coronavirus) versterkte fase 2: maatregelen woonzorgcentra


Momenteel geldt er nog steeds een algemeen bezoekverbod!

Dit betekent concreet dat:

  • De voordeur van het woonzorgcentrum permanent gesloten blijft. Toegang tot het woonzorgcentrum is enkel mogelijk door medewerkers, externe medische en paramedische hulpverleners (artsen, kinesitherapeuten, apotheker, pedicure, kapper, ...), stagiairs, die instaan voor essentiële zorgtaken.
  • Familieleden van bewoners in een palliatief stadium kunnen nog steeds (beperkt) op bezoek komen.

Alle essentiële bezoekers moeten zich registreren in een register.

Dit betekent concreet dat er aan de inkom van het woonzorgcentrum een register ter beschikking wordt gesteld waarop jou gevraagd worden om volgende info te noteren: datum, naam, voornaam, adres, telefoon, bewoner die je komt bezoeken, uur van aankomst en vertrek.

Versterkte maatregelen Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

De leefgroepen en cafetaria/zitruimtes zijn toegankelijk voor bewoners ZONDER (vermoeden) van een besmetting, echter onder de voorwaarde dat zij steeds één meter afstand van elkaar moeten bewaren.

Het woonzorgcentrum heeft de nodige maatregelen genomen voor een eventuele cohortzorg. Dit betekent dat wij in ons out-break plan voorzien om bewoners met een (mogelijke) COVID-19 besmetting te groeperen en te isoleren op 1 afdeling of gang. Zodoende verdere verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen en personeel toe te wijzen voor de verzorging van mogelijk besmette bewoners en andere personeelsleden voor niet-besmette bewoners.  

Het woonzorgcentrum heeft een overzicht gemaakt van alle technisch-verpleegkundige handelingen die in het woonzorgcentrum uitgevoerd kunnen worden, zodat bewoners voor bepaalde types van behandelingen niet naar het ziekenhuis moeten, maar verder in het woonzorgcentrum kunnen blijven.

Bewonerswas

De bewonerswas die door de familie gedaan wordt kan opgehaald worden aan de inkom van het woonzorgcentrum. Ook hiervoor kunnen wij jou geen toegang tot het woonzorgcentrum verlenen.

Om alles praktisch zo vlot mogelijk te laten verlopen willen wij vragen dat wanneer je de was komt ophalen:

  • Je ons vooraf een seintje geeft. Zo kunnen wij de was voor jou klaar zetten. Je kan ons bereiken op 09/218.72.50
  • Je dit bij voorkeur in de week doet tussen 8 uur en 18 uur. Wij voorzien permanentie aan het onthaal en zullen jou dan verder helpen. Lukt dit niet tijdens de week en kan je enkel in het weekend komen dan plannen wij dit liefst tussen 13 uur en 14 uur in. 

De propere was mag je op dat moment ook gewoon aan ons afgeven, of in een mand of zak in het SAS aan de voordeur van het woonzorgcentrum laten staan. Gelieve wel de naam van de bewoner te vermelden.

Activiteiten en sociaal contact

Elke activiteiten met externen wordt geschrapt. Echter blijven alle interne activiteiten gewoon doorgaan. Dit betekent concreet:

  • Dat de leefgroepenwerking gewoon verder gaat;
  • Dat alle activiteiten voor onze bewoners gewoon verder worden gezet (bijvoorbeeld breiclub, turnen, verjaardagsfeest (weliswaar zonder bezoekers); kaarten, creatief kleuren, voorlezen, etc. .

Wij zijn er ons uiteraard van bewust dat wij jullie aanwezigheid als familielid of bezoeker onmogelijk kunnen vervangen. Wij willen je echter benadrukken dat wij ons uiterste best doen om de bewoners zo veel mogelijk sociaal contact en mogelijkheid tot gesprek geven.

Dit kan via:

  • Een telefoontje
  • Een video-call via Skype of Whatsapp
  • Een gesprek via het intercom systeem in de deursas van het WZC

Meer info en gesprekken kunnen telefonisch aangevraagd worden via het nummer 09 218 72 50.

Wij willen jullie oprecht bedanken voor jullie begrip.

Ook wij weten zeer goed dat deze strenge maatregelen niet gemakkelijk zijn voor u als familielid. 

“We staan er samen voor en moeten er ook samen door.”

Bij vragen kan u steeds terecht bij:

- Ilse Vincke – directeur woonzorgcentrum

09/218.72.51  of directeur@wzc.sint-laureins.be

- Lien De Poorter – communicatie ambtenaar gemeente Sint-Laureins

09/218.76.56 of communicatie@sint-laureins.be

Terug naar alle nieuws