aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Coronavirus - wat moet je weten?


De uitbraak van het Coronavirus in China beheerst al enkele weken de actualiteit. Na de recente vaststellingen in België begrijpen we dat ook onze burgers zich vragen stellen over hun veiligheid.

Daarom heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, in nauwe samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten, het initiatief genomen om alle belangrijke informatie samen te brengen.
Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk te vinden en worden de veel gestelde vragen doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen.

Op de updates over de evolutie in ons land, is hier op een toegankelijke  manier te raadplegen.

Als burger kan je ook via de website vragen stellen en telefonisch contact opnemen via het gratis info nummer 0800 14 689.

Ook via de sociale media van Volksgezondheid (Twitter - @be_gezondheid en Facebook) kan je steeds de nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies waarmee je jezelf kan beschermen tegen het Coronavirus volgen.

Voorzorgsmaatregelen

Nu het Corona-virus niet meer weg te denken is uit de media, willen ook wij jullie preventief informeren. Net zoals bij een gewone griep, adviseren we om:

1. Regelmatig je handen te wassen. Een instructie over hoe je handen grondig te wassen, vind je terug in de bijlage.

2. Elke keer een nieuw papieren zakdoek te gebruiken en het weg te gooien in een afsluitbare vuilnisbak.

3. In de binnenkant van je ellenboog te hoesten of niezen als je geen zakdoek bij de hand hebt.

4. Indien mogelijk geregeld je (werk-)ruimte te verluchten.

5. Thuis te blijven als je ziek bent. Hiervoor verwijzen we naar de gebruikelijke ziekteregeling.

Het preventief dragen van mondmaskers heeft geen nut.

 Fases om de verspreiding tegen te houden

Er zijn drie fases om de verspreiding van het virus tegen te houden.

De FOD Volksgezondheid houdt hier nauwgezet toezicht op. Momenteel zijn we in fase 2.

  • Fase 1: de FOD Volksgezondheid probeert het virus uit het land te houden. Hiervoor werken ze samen met alle huisartsen en ziekenhuizen. Zij staan klaar om iemand met symptomen te identificeren en te behandelen. Er bestaan strenge procedures die bij de minste twijfel worden toegepast.
  • Fase 2 (huidige fase): de FOD Volksgezondheid probeert de verspreiding van het virus te stoppen. Als er iemand positief test voor het nieuwe coronavirus, proberen ze meerdere besmettingen te voorkomen. Ook voor deze fase bestaan strikte procedures. Een arts infectieziektebestrijding gaat na met wie de besmette persoon in contact kwam (bv. vrienden of familie), om ook hen te testen en eventuele maatregelen te nemen.
  • Fase 3: bij een groot aantal besmette personen, concentreert de FOD Volksgezondheid zich voornamelijk op de behandeling van de patiënten. Hiervoor werken ze nauw samen met de ziekenhuizen. Ze bekijken waar er extra capaciteit nodig is, hoe ze patiënten het best kunnen verdelen over welke verschillende ziekenhuizen en welke opnames uitgesteld kunnen worden.

Je vindt alle informatie over het coronavirus (Covid-19) op de website www.info-coronavirus.be.

Als er nieuwe maatregelen getroffen worden, dan zal je die daar ook op terugvinden

Aparte wachtzaal voor mogelijke coronvirus-patiënten in AZ Alma

AZ Alma wil op een zo patiëntveilig mogelijke manier de verwachte instroom van patiënten, die vermoeden besmet te zijn door het nieuwe coronavirus, aanpakken. Daarom werd op de dienst Spoedgevallen een aparte wachtzaal voor die patiënten gecreëerd die vanaf donderdag 21 maart in gebruik werd genomen. Zo hoeven zij niet in dezelfde wachtzaal van de andere patiënten voor de dienst Spoedgevallen plaats te nemen. Om deze wachtruimte te realiseren, werd de bestaande grote wachtzaal van de dienst afgesloten van de rest van de wachtruimtes. Gekoppeld aan deze wachtzaal, die plaats zal bieden aan een twintigtal (zittende) patiënten, is er ook een screeningsruimte waarin mogelijks stalen voor de labotests worden afgenomen. De wachtruimte voor mogelijke coronavirus-patiënten zal ook worden gebruikt in het weekend door de Huisartsenwachtpost Meetjesland, die samen met de dienst Spoedgevallen zal instaan voor de screening van deze patiënten. De bestaffing van de screeningsruimte gebeurt zowel in het weekend als op weekdagen in samenwerking met de Meetjeslandse huisartsenkringen Omehak en Wemehak.

AZ Alma vraagt om de door de overheid uitgeschreven richtlijnen te blijven volgen en eerst telefonisch contact op te nemen met uw huisarts. Die zal bepalen, na het overlopen van de symptomen die moeten aanwezig zijn, of het nodig is dat er een huisbezoek volgt, of dat u zich meteen voor een screening naar de dienst Spoedgevallen van het ziekenhuis moet begeven. Op het terrein van AZ Alma staat de weg naar de aparte wachtzaal aangeduid, u volgt hierbij aanvankelijk de richting naar de dienst Spoedgevallen en vervolgens route B.

Het coronavirus

Terug naar alle nieuws