aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Wat te doen bij stormweer?


Het KMI voorspelt voor dit weekend rukwinden met snelheden tot 90 km/u, lokaal tot 100 km/u.
België ligt namelijk in de zuidoostelijke flank van een omvangrijke stormdepressie, Dennis. Een diepe depressiekern trekt zondag over het zuiden van Ijsland naar het noorden van Schotland.
Bij windsnelheden van 100 kilometer per uur kunnen dakpannen wegwaaien, bomen omvallen en wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Schade?

Ben je  getroffen door stormschade of wateroverlast? Staat je kelder onder water? Is er een boom omgewaaid of zijn er dakpannen losgekomen?
Via https://stormschade.vlaanderen/kan je online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener (dakwerker, boomzager, ... ) contacteren.
Heb je schade en wens je hiervoor een dringende tussenkomst van de brandweer? Contacteer de brandweer via één van de volgende kanalen:

Je melding komt rechtstreeks binnen in het dispatching-systeem van brandweerzone Meetjesland. Daar worden de meest dringende meldingen prioritair behandeld. Bij veel meldingen kan de interventiewachttijd toenemen, maar opnieuw aanmelden is niet nodig. 

Contacteer de brandweer niet voor schade die je na de storm zelf kan opruimen of als er geen gevaar dreigt.(zie onder, bij niet-dringende schade)

  • Bel 1722

Dit nummer voor niet-dringende interventies werd vandaag geactiveerd door FOD Binnenlandse Zaken op basis van de weerwaarschuwingen van het KMI. Door 1722 te bellen houd je 112 vrij voor mensen in levensgevaar. 

Heb geduld. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes snel op. Haak niet in, want dan beland je terug achteraan de wachtrij.

Bel maar één keer. De diensten zijn na jouw eerste melding reeds verwittigd.

Dit is geen noodnummer, dus 1722 is een betalend nummer

Wat te doen bij stormweer?

Klik hier voor meer informatie over maatregelen die je kan nemen om schade te voorkomen, waar rekening moet met houden tijdens een storm en wat je moet doen als je schade hebt.

Terug naar alle nieuws