aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Investeren in een energiezuinige woning. Vraag nu je premie aan!


Als je een woning verbouwt of energiezuiniger maakt, kan je daar vaak premies voor krijgen via de Vlaamse overheid en/of de netbeheerder Fluvius. Als je een investering overweegt of reeds bezig bent met de uitvoering van (energiebesparende) renovatiewerken, loont het zeker de moeite om deskundig advies in te winnen. Op die manier loop je zeker niets mis.

Overkoepelende renovatiepremie

Via de Vlaamse overheid kan je als eigenaar-bewoner sinds 1 februari 2019 beroep doen op de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is de samenvoeging van de voormalige verbeterings - en renovatiepremie en is bedoeld voor 4 types renovatiewerken:

  • bouwschil
  • dak
  • buitenschrijnwerk
  • technische installaties (sanitair, elektriciteit en centrale verwarming)

Afhankelijk van je inkomen, kan je 20% tot 30% van je factuur aan premies krijgen.Om recht te hebben op deze premie moeten er enkele voorwaarden vervuld zijn. Die voorwaarden hebben te maken met je belastbaar inkomen, het gebruik van de woning, de aard van de werken.

Fluvius

De netbeheerder Fluvius biedt premies voor verwarming, beglazing en isolatiewerken aan. Bovendien kan je een bonus genieten van zodra je minstens 3 energiebesparende investeringen uitvoert binnen een periode van 5 jaar. De enige voorwaarde om van deze premies te kunnen genieten, is dat de gebruikte materialen aan de vooropgestelde technische vereisten voldoen.

Verhoogde premies voor eigenaar-verhuurders

Als eigenaar-verhuurder kan je sowieso genieten van de Fluvius premies. Van de overkoepelende renovatiepremies daarentegen kan je als verhuurder enkel genieten als je de woning voor minstens 9 jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor.
Verhuurders die een woning verhuren volgens bepaalde voorwaarden of aan bepaalde doelgroepen, hebben momenteel recht op een extraatje. Namelijk een hoge premie én de hulp van een projectpromotor. Voorbeeld: premie van €85/m² glas i.p.v. €10). Het is dus nu het moment om te investeren. Samen met de komst van de verplichtingen, verdwijnen immers wellicht de premies. Extra voordelig is dat die premie op voorhand wordt toegekend. Je betaalt als verhuurders dus een fors lagere factuur. Bovendien stoom je jouw eigendom met een paar eenvoudige ingrepen klaar voor de toekomst. Daardoor zal de waarde van de woning stijgen. Bovenop de hoge premies, pluk je op termijn dus nog eens de vruchten van deze investering.
De projectpromotor begeleidt je in heel het proces: hij berekent de investeringskost, vraagt de premie aan bij de netbeheerder, helpt bij zoektocht naar eerlijke prijzen bij vakbekwame aannemers, ...

Meer info?

Voor meer informatie op maat kan je vrijblijvend bij een adviseur van Woonwijzer terecht. De woonadviseur zoekt samen met jou uit op welke premie(s) je een beroep kan doen en helpt je bij het in orde brengen van de aanvraagdossiers.

Terug naar alle nieuws