aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

De nieuwe blauwe zak is een feit!


Vanaf juni 2019 mogen er méér plastic verpakkingen in de PMD-zak gedeponeerd worden!

Naast de gebruikelijke plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons komen daar nu ook volgende plastic verpakkingen bij:
- plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes (van bijvoorbeeld vlees, boter, champignons, roomijs, cacaopoeder,…)
- plastic potjes en tubes (van bijvoorbeeld yoghurt, kerstomaten, dagcrèmes, tandpasta, haargel,…)
- folies en zakjes ( folies rond drank, rond wc-papier, plastic draagtasjes, plastic zakjes van gemalen kaas, diepvriesproducten, ,…)

Wat er niet in mag: verpakkingen gemaakt van piepschuim (ook vaak gebruikt voor vleeswaren), plastic folies met aan de binnenkant een metaallaagje (zoals chipszakken, drankzakjes van CapriSun, koffieverpakkingen,…), verpakkingen waarin gevaarlijke producten hebben gezeten (zoals pesticiden, motorolie, enz. Deze horen thuis bij het KGA), allerlei plastic voorwerpen!

Blauwe zak 2

Meer info in verband met de sorteerregels vind je op www.denieuweblauwezak.be, www.betersorteren.be en op www.ivmmilieubeheer.be.

De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. U mag de blauwe zak met de extra-plastic verpakkingen in Sint-Laureins voor de eerste keer aanbieden voor ophaling op 12 juni 2019 (zie afvalkalender: uitzonderlijk op woensdag, maar anders altijd tweewekelijks op maandag). Maar opgelet: in de maand mei gelden nog de oude sorteerregels van PMD!

Door de nieuwe sorteerregels zal er nog meer afval gerecycleerd kunnen worden en zal er minder afval moeten verbrand worden! Dat is goed voor het milieu en je portemonnee want hierdoor zal je minder restafvalzakken moeten kopen!

Terug naar alle nieuws