aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Fiets-je-gezond-actie !


Wist je dat een gemiddelde personenwagen ongeveer 120 gram CO2 uitstoot per afgelegde kilometer? Een klein ritje van 10 km genereert dus al gauw een emissie van 1,2 kg aan CO2. Verder stoot elk voertuig ook nog andere vervuilende stoffen uit zoals stikstofoxiden, fijn stof enzovoort.

Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor een goede luchtkwaliteit, evenmin voor het klimaat. Immers veroorzaken broeikasgassen klimaatverandering waardoor we droge zomers krijgen en natte winters.

De gemeente wil daarom op een andere manier omgaan met transport. Hiertoe werden een aantal CNG-voertuigen aangekocht voor de gemeentediensten. Deze stoten veel minder uit dan pakweg een dieselwagen. Ook werd deze zomer een actie op touw gezet om het gemeentepersoneel meer de fiets te laten gebruik voor het woon-werk verkeer. Het resultaat van deze actie was overweldigend!  Het gemeentepersoneel heeft maar liefst 72% meer kilometers gefietst dan het jaar daarvoor! Met veel mensen samen kunnen we dus heel wat groots in beweging zetten!

Als het op zuivere lucht aankomt en een beter klimaat hebben we dus allemaal een verantwoordelijkheid te nemen.

Om het fietsen te stimuleren wil de gemeente daarom aan 10 inwoners een kleine aanmoedigingspremie gegeven van 100 euro bij de aankoop van een elektrische fiets!

Wie in de periode van 1 december 2018 tot 1 april 2019 een elektrische fiets aankoopt maakt kans om 100 euro van de gemeente te ontvangen.

Wat moet je daarvoor doen:

- Je koopt een elektrische fiets bij een handelaar gevestigd in Sint-Laureins of in Kaprijke.

- De factuur staat op naam van een persoon die officieel woont in Sint-Laureins. De factuur vermeldt volgende gegevens:

*naam en adres van een inwoner uit Sint-Laureins

* vermelding van het type elektrische fiets

* de datum van de factuur is gesitueerd in de periode van 1/12/2018 -1/04/2019.

- Je stuurt een mail naar milieu@sint-laureins.be of een briefje naar de milieudienst, Dorpsstraat 91, 9980 Sint- Laureins met vermelding van:

“ Ik neem deel aan de fiets-je-gezond-actie met vermelding van je naam, adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer en e-mail adres”. Je kan daarvoor ook dit formulier (docx, 12.3 kB) gebruiken. Voeg de factuur in bijlage toe.

De eerste 10 inschrijvers met een factuur die voldoen aan de voorwaarden, zullen een bedrag van 100 euro ontvangen.

Fietsen is niet alleen gezond voor het klimaat maar ook gezond voor je zelf!

- Fietsen vermindert stress en heeft een positief effect op je mentale gezondheid.

- Fietsen bevordert je immuunsysteem waardoor je minder vaak ziek zult zijn , zeker wanneer je minstens 5 dagen per week de fiets gebruikt.

- Wanneer je meer en regelmatig fietst voorkom je hart- en vaatziekten en verbeter je algemeen je conditie.

- Fietsen zorgt voor een hogere hersenactiviteit wat zorgt voor meer helderheid en een beter geheugen.

- Wie meer beweegt en meer fietst zal dieper en beter slapen.

- Terwijl je fietst kun je tussen de 350 en 1100 calorieën per uur verbranden (afhankelijk van je tempo en het terrein), waardoor fietsen ook een uitstekende manier is om gewicht te verliezen.

Niets dus dan voordelen aan fietsen!

Hup, allen de fiets op want we worden er allemaal beter van!

Terug naar alle nieuws