aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Afschakelplan Sint-Laureins bij energieschaarste


Er is de laatste tijd al heel wat in de media verschenen omtrent het afschakelplan van de federale overheid en transportnetbeheerder Elia. Om bij stroomtekort de hinder beter te kunnen verspreiden werd het afschakelplan bijgewerkt. Het nieuwe plan verdeelt ons land in 8 schijven in plaats van 6. Eén schijf tegelijk wordt afgeschakeld. Maar mocht het stroomtekort te groot worden, kunnen meerdere schrijven betrokken worden.

De afschakelprocedure voorziet een rotatiesysteem in dalende volgorde. Eerst komen de straten in schijf 8 in aanmerking om zo te komen tot schijf 2, daarna opnieuw van schijf 8 tot schijf 2. Schijf 1 wordt enkel afgeschakeld bij een Europees incident. Door dit rotatiesysteem worden niet steeds dezelfde inwoners geconfronteerd met deze afschakeling.

Voor de gemeente Sint-Laureins vallen alle deelgemeenten onder het afschakelplan, met uitzondering van deelgemeente Sint-Laureins. De getroffen straten zitten vervat in het nieuwe afschakelplan onder schijf 6. Het stratenplan en een gedetailleerde lijst van de straten en een overzichtelijke brochure (Wat te doen bij elektriciteitsschaarste ?) kan je onderaan dit bericht downloaden.

Mocht er de komende winter een stroomtekort zijn en het afschakelplan treedt in voege, dan duurt een afschakeling maximum 3 uur en dit tussen 17 en 21 uur. Tijdens deze afschakelperiode stellen we ons ontmoetingscentrum in het Huis van de Vrije Tijd (Leemweg 24 te 9980 Sint-Laureins) open. Je kan er dan terecht voor een tas koffie of een warme tas soep.

We kunnen echter allemaal solidair en duurzaam werk maken van een zuinig energieverbruik. Op die manier hoeft het afschakelplan misschien niet geactiveerd te worden!

Meer informatie is terug te vinden op volgende websites: www.eandis.be, www.offon.be, www.economie.fgov.be .

Download hier :

- Afschakelplan kaart Sint-Laureins (pdf, 1.6 MB)

- Stratenlijst afschakelplan Sint-Laureins (xlsx, 2.1 MB)

- Brochure - Wat te doen bij elektriciteitsschaarste (pdf, 88.7 kB)

Terug naar alle nieuws