aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Opgelet voor oorsuizen tijdens festivalseizoen


Maar wat als je nooit meer echt voluit kan genieten door een voortdurende luide pieptoon in je oren? Wat als je op een terrasje met vrienden niet meer kan onderscheiden wat elk zegt omdat je oren te veel schade hebben opgelopen? Wat als je niet meer kan slapen door een constante fluittoon in je oren?

Tinnitus of oorsuizen komt steeds vaker voor, en dan vooral bij jongeren. Volgens de Hoge Gezondheidsraad heeft 75% van de Vlaamse jongeren al eens een tijdelijke pieptoon ervaren (bv. na een festival of fuif), en maar liefst 20% van de 18-jarigen zou met permanente tinnitus geconfronteerd worden. De belangrijkste oorzaak blijft een te hoge blootstelling aan decibels.

Over deze fluittoon bestaan echter nog heel wat misverstanden. Wist je bijvoorbeeld dat:

- een tijdelijke fluittoon een teken is van overbelasting en dus een waarschuwingsteken?

- schade aan het oor zich steeds verder blijft opstapelen tot de tijdelijke fluittoon niet meer tijdelijk is en het oorsuizen nooit meer weggaat?

- oorsuizen een beetje als zonnebrand is? De ene zal er sneller last van hebben dan de andere, maar in tegenstelling tot bij zonnebrand is dit bij oorsuizen niet voorspelbaar.

“Plots had ik onophoudelijk een pieptoon in mijn oren. Ik heb het mezelf lang kwalijk genomen dat ik mijn oren niet beter heb beschermd.” – Sean Dhondt

Gelukkig bestaan er heel wat middelen om je oren te beschermen, zoals oordopjes. Toch worden deze laatste vaak verkeerd of niet lang genoeg gebruikt.

Heb je vragen over hoe je je beter kan beschermen tegen gehoorbeschadiging? Loop dan langs bij je apotheker of arts, of consulteer www.helpzenietnaardetuut.be.

Terug naar alle nieuws