aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Red bijen en plant aan!


Het is stilaan een bekend en zorgwekkend verhaal. Niet alleen de honingbijen, maar ook de populaties wilde bijen en andere nectarminnende insecten staan sterk onder druk. Door diverse redenen (o.a. gebruik bepaalde bestrijdingsmiddelen, inteelt, Varroa-mijt, …) sterft een aanzienlijk deel van de populatie na de winterperiode.

Het belang van deze bestuivers mag niet worden onderschat. Een groot deel van onze voedselproductie hangt van hen af. De voedselvoorraden zijn zonder bestuivers inderdaad sterk bedreigd. Denk maar simpelweg aan appelen en peren.

Met de “week van de bij” willen alle overheden het belang van de bijen in de kijker plaatsen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om bijen te beschermen.

Dit kan in de eerste plaats door geen of zo min mogelijk pesticiden te gebruiken. Ten tweede kan je in je tuin kruiden, struiken of bomen aanplanten die bijenvriendelijk zijn. Op www.weekvandebij.be vind je een mooi overzicht van alle planten die voor bijen interessant zijn.

Tot slot kan je ook een bijenhotel knutselen. Weet je niet hoe je een dergelijk hotel kan bouwen, kom dan op zaterdag 9 juni naar de kringlooptuindag. De kringloopkrachten tonen je hoe het kan! Je vindt ze van 9 tot 16.00 uur op het recyclagepark, St. Jansstraat 14 in Sint-Laureins.

Terug naar alle nieuws