aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Herdenkingsjaar Eerste Wereldoorlog Meetjesland


In 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. In het Meetjesland worden de laatste oorlogsmaanden herdacht met een veelzijdig activiteitenaanbod: tentoonstellingen, een online overzicht van het oorlogserfgoed en enkele grote evenementen.

Oorlogserfgoed op www.meetjes.land 

Na de Eerste Wereldoorlog richtten heel wat gemeenten een monument of gedenkteken op ter ere van de gesneuvelde inwoners of als herinnering aan een bepaalde veldslag. De monumenten en herdenkingstekens zijn vaak gelijkaardig qua ontwerp of symboliek, maar vertellen bovenal iets over de lokale gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op de website www.meetjes.land/eerstewereldoorlog vind je een volledig overzicht van deze stille getuigen aan de Eerste Wereldoorlog.

De Hollandstellung is een verdedigingslinie uit WOI die loopt van Knokke tot Vrasene en bestaat uit meer dan 400 bunkers. In het Meetjesland loopt de linie door Maldegem, Eeklo, Lembeke, Oosteeklo en Ertvelde.

In het Meetjesland zijn er vandaag zo'n honderd bunkers te vinden. Bekijk het overzicht op www.meetjes.land/hollandstellung 

De website www.meetjes.land geeft een overzicht van interessante locaties in het Meetjesland en werkt als een erfgoed-gps: surf met je smartphone naar de website en je ziet meteen de dichtstbijzijnde locatie. De website bevat meer dan 500 locaties, met meer informatie en beeldmateriaal.

Een veelzijdig activiteitenaanbod

Onder de noemer Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland wordt dit rijke oorlogsverleden onder de aandacht gebracht. Heel wat gemeenten en verenigingen organiseren verschillende activiteiten: je ontdekt het oorlogserfgoed al wandelend of fietsend, maar ook in lezingen, tentoonstellingen, gidsbeurten of workshops.

Een greep uit het aanbod aan activiteiten:

- Tentoonstelling “Van Sarajevo tot Versailles” in de kerken van Eeklo (8 tot 14 maart) en Ertvelde (15 en 18 maart), door NSB Gewest Meetjesland en NSB Afdeling Eeklo

- Nieuwe wandel- en fietsroutes langs het oorlogserfgoed in Wachtebeke

- Herdenkingsprogramma in Maldegem rond de ‘Slag van Burkel’

- Stoomfestival in Maldegem (5 en 6 mei) in het teken van de Eerste Wereldoorlog

Ook De Bevrijding, een historische colonne die het bevrijdingsoffensief herdenkt, zal in augustus halt houden in het Meetjesland. In Knesselare, Aalter, Zomergem en Nevele worden er tal van activiteiten georganiseerd.

Het volledige programma en meer info over de herdenking kan je vinden op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be of op de facebookpagina Eerste Wereldoorlog Meetjesland. 

Terug naar alle nieuws