aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Davidsfonds Sint-Laureins organiseert voordracht "De diefte van de Rechtvaardige Rechters" vrijdag 23 februari 2018


Op vrijdag 23 februari om 20 uur in zaal ‘De Oude Melkerij’, Leemweg 24, Sint-Laureins: voordracht door dhr Willy Nachtergaele: De diefte van de Rechtvaardige Rechters.

Soms sta ik er zelf nog van te kijken hoe die duivelse broers het hebben klaargespeeld om dit Lam Gods zo helemaal van hen te doen lijken. Terwijl ik toch maandenlang de schilder was van alle grassprieten, van zuring, klaver en margrieten. (…) Geen andere dan deze nu oude bevende hand heeft dat volbracht. En nu pas komt de spijt dat niemand dat ooit zal weten. (Marc Tritsman)

De stoutmoedige diefstal in 1934 van twee panelen van ‘De aanbidding van het Lam Gods’ beroerde het hele land. De ontvoeder(s) liet één paneel terugvinden om zo hun eis van het losgeld voor het andere paneel kracht bij te zetten. Het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ bleef tot vandaag spoorloos. Een groot mysterie. Met een regelmaat van de klok duiken er goed geargumenteerde oplossingen op van het raadsel. Willy Nachtergaele uit Zulte is één van die bevlogen speurneuzen. Hij brengt ons een hele reconstructie van het gebeuren. Zijn vlotte spreekstijl, zijn oog voor details, rijkelijke geïllustreerd met beeld en geluid maken deze voorstelling zeer boeiend. Dat Wetteren in het hele verhaal een belangrijke rol speelde, wakkerde de interesse nog meer aan en zorgde voor heel wat vragen nadien. Dhr Willy Nachtergaele speelt Arseen Goedertier.

Inkom: 7 euro DF-leden en 8 euro voor niet-leden, glas wijn/fruitsap/water inbegrepen.

Terug naar alle nieuws