aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Activiteiten in de bibliotheek

Naast de dagelijkse bibliotheekwerking organiseert de bibliotheek ook activiteiten met als doel de bevolking te sensibiliseren en de bibliotheek te promoten. We denken hierbij aan diverse tentoonstellingen, organisatie van de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV), de jaarlijkse Poëzieweek, de Jeugdboekenweek (maart), de digitale week (april) de Verwendag en Bibliotheekweek (oktober), de Voorleesweek (november),  enz…

Bib-activiteiten in 2015

Gedichtendag

Het thema van Gedichtendag en Poëzieweek 2015 was ‘Met zingen is de liefde begonnen’. De bibliotheek deelde tijdens de Poëzieweek (29 januari tot 4 februari) postkaarten uit aan de bezoekers met gedichten rond het thema. Onze collectie poëzie werd extra in de verf gezet. 

Tentoonstelling Circus van A tot Z

Van 4 februari tot 25 februari stonden 10 panelen in de bib van Watervliet. Ze gaven een inkijk in de wereld van acrobaten, clowns, dresseurs, jongleurs en magiërs; de circusdisciplines bij uitstek. Kleurrijke circusaffiches, verhalen en foto’s van circusartiesten uit de rijke circuscollectie van het Huis van Alijn brachten het Belgisch circusverleden tot leven. De tentoonstelling werd samengesteld door Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met het Huis van Alijn uit Gent.

De jeugdboekenweek

Op 2 maart kwam illustrator Frank Daenen vanuit het verre Limburg de Sentse kinderharten van het 1ste leerjaar veroveren met zijn enthousiasme en aanstekelijke liefde voor zijn job! Hij vertelde uit de boekjes die hij illustreerde, hij speelde gitaar en zong liedjes. De juffen kregen een bundel met ideeën mee naar de klas om daar verder aan de slag te gaan. 

Op 3 maart kregen de kinderen van het 3de leerjaar auteur Wally De Doncker op bezoek. Wally De Doncker was al enkele keren te gast in de bib en telkens weet hij de kinderen vanaf het eerste moment te boeien met zijn boeken, muziek, filmpjes en liedjes. Wally had zijn allernieuwste boek ‘Schim’ mee, geïllustreerd door Kristof De Vos uit Sint-Laureins.

Tentoonstelling De Kleren van de Keizer

Tussen 3 mei en 16 juni nodigde de bib alle klassen van Sint-Laureins uit om even weg te dromen tussen de sprookjesfiguren en –boeken. ‘De Kleren van de Keizer’ is een betoverende tentoonstelling van het Literair Museum in Hasselt die kinderen en volwassenen laat genieten van de prachtige kleding en illustraties. Aan de hand van o.a. creatieve opdrachten en voorleesfragmenten werden de kinderen en hun leerkrachten ondergedompeld in de magische wereld van sprookjes. Ook het grote publiek kreeg de kans om deze unieke tentoonstelling te ontdekken op 13 mei, 23 mei, 3 juni en 13 juni.

Kinder- en Jeugdjury

Het voorbije jaar organiseerde de bibliotheek opnieuw de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. Kinderen tussen 4 en 16 jaar kunnen op eigen tempo de genomineerde boeken lezen. Bij inschrijving kreeg iedereen een leuk leesdagboek waarin ze konden vertellen wat ze van de gelezen boeken vonden. Wie in april een top 10 indiende, kreeg als beloning zijn/haar favoriete boek. Dit werd hen op 13 juni overhandigd tijdens de afsluitende receptie van het KJV-jaar. 

Schat van Vlieg

Als de zomer begint verstopt Vlieg een schatkist in de bib. Per leeftijdscategorie had het bib-team een vragenlijst of woordzoeker opgesteld. Met de overgebleven antwoorden werd de verstopplaats van de schat van Vlieg gevonden. De allerkleinsten konden een kleurplaat inkleuren. Er namen 23 kinderen deel aan de zoektocht. Als beloning werd onder de deelnemers een boek verloot onder de kleuters en een Vlieg-pakket onder de lagere schoolkinderen. Schat van Vlieg loopt tijdens de maanden juli en augustus, doelgroep 4 - 12 jarigen.

Lancering Makkelijk Lezen Plek

Op zaterdag 12 september werd de Makkelijk Lezen Plek voorgesteld in al de Meetjeslandse bibliotheken. Op de Makkelijk Lezen Plek vind je voor jong en oud spannende, leuke en vooral gemakkelijke boeken. Boeken zonder moeilijke woorden of boeken die ook door mensen met een leesbeperking kunnen gelezen worden. Je vindt er luisterboeken, grootletterboeken, informatieve boeken, Daisy-boeken, aantrekkelijke leesboeken, verfilmde jeugdboeken... 

Bibliotheekweek

Op zaterdag 10 (STL) en zondag 11 (WAT) oktober vond naar jaarlijkse gewoonte de verwendag plaats. Het bib-team en de leden van de Beheerraad zorgden voor koffie, thee, fruitsap en koekjes van Lotus. De bezoekers kregen een led leeslampje als attentie. Tijdens de Verwendag op zaterdag 10 oktober, kwam Illustrator én inwoner van Sint-Laureins, Kristof Devos opnieuw naar de bib om ons te verrassen met een workshop over ‘INSPIRATIE’. Je zag hoe een eerste ruwe krabbel uitgroeit tot de illustratie die in het boek verschenen is én ondertussen ontrafelden ze het geheim van de inspiratie. Na deze uiteenzetting ging iedereen aan de slag. Er volgden twee leuke tekenopdrachten.

Deze gratis workshop was voor kinderen tussen 8 en 14 jaar.

Voorleesweek

Stichting Lezen wil iedereen aansporen om voor te lezen. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent en de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Tijdens de voorleesweek kon je in de bib terecht voor een bladwijzer met voorleestips. Op 27 november 2015 kwam Kip Van Troje naar CC De Meet voor een voorlees-vertel-voorstelling. Alle kleuters van de 3e kleuterklas konden genieten van verhalen en versjes van favoriete auteurs zoals Hans en Monique Hagen, Roald Dahl, Geert De Kockere, Sylvia Vanden Heede,…

Cinébib

Cinébib wil de bibliotheekbezoeker meer voeling laten krijgen met ‘de andere film’ en wenst een alternatief te bieden voor het overwegend commerciële aanbod. In 2015 vonden deze collecties tijdelijk onderdak in onze bib: Italiaanse filmklassiekers (januari – mei), animatie (mei – augustus), kinder- en jeugdfilms (september - december).

Leesclub

De leesclub onder leiding van Sylvie Engels met medewerking van de bibliothecaris is reeds aan zijn 17de werkingsjaar toe. In onderlinge afspraak wordt een keuze gemaakt uit een aanbod van titels. De boeken worden in meerdere exemplaren aangekocht en via IBL ontleend bij andere bibliotheken. Deze Leesgroep telt momenteel 14 leden die ongeveer om de 6 weken samenkomen.

Bibliotheek

Leemweg 24
9980 Sint-Laureins
T 09/379 07 40
F 09/379 78 28
bibliotheek@sint-laureins.be