aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Activiteiten in de bibliotheek

Naast de dagelijkse bibliotheekwerking organiseert de bibliotheek ook activiteiten met als doel de bevolking te sensibiliseren en de bibliotheek te promoten. We denken hierbij aan diverse tentoonstellingen, organisatie van de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV), de jaarlijkse Poëzieweek, de Jeugdboekenweek (maart), de Schat van Vlieg (tijdens de zomermaanden), de Dag van de Klant, de Digitale Week (eind oktober), de Voorleesweek (november),  enz…

Bib-activiteiten in 2017

Gedichtendag 

Met het thema humor in de Poëzieweek 2017 kwam er aandacht voor gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of uit ironie. De bibliotheek gaf tijdens de Poëzieweek poëzie cadeau aan haar leden. We deelden vrolijke poëziekaarten uit met op elke kaart een gedicht bij het thema ‘Humor’. 

De bib nodigde de klassen van groot Sint-Laureins uit om creatief aan de slag met het thema HUMOR. We kregen inzendingen binnen van de Regenboogschool en het EPI. Het resultaat was een poëzie-tentoonstelling in de bib van Sint-Laureins en Watervliet. Elke deelnemende leerling werd bedankt met een leuke attentie. Per graad werd ook telkens één klas beloond met een poëziebundel.

Tentoonstelling Dieren van bij ons 

Van zaterdag 7 januari 2017 tot en met donderdag 26 januari 2017 kon je tijdens de openingsuren in de bib van Sint-Laureins terecht voor de tentoonstelling 'Dieren van bij ons. Levend erfgoed in ambacht, kunst & geschiedenis'.
Deze educatieve tentoonstelling illustreert chronologisch hoe de mens de dieren domesticeerde en vanuit economisch oogpunt, perfectioneerde. Tegelijk wordt aangetoond waarom het zo belangrijk is om de streekeigen huisdierrassen te blijven kweken en koesteren. De illustraties en het fotomateriaal zijn geselecteerd uit
Oost-Vlaamse musea en erfgoedcollecties.

De jeugdboekenweek 

In het kader van de jeugdboekenweek nodigt de bib elk jaar auteurs uit voor de leerlingen van het 1e, 3e en 5e leerjaar. Dit jaar konden de leerlingen in klasverband volgende auteurs ontmoeten:
Dinsdag 21 februari 2017: Jan De Kinder (1e leerjaar). Illustrator en auteur Jan De Kinder kwam voor het eerst naar Sint-Laureins en nam de Sentse eersteklassers mee op avontuur met een bange wolf, een moedige ezel en een dapper meisje. Samen met de kinderen werd er verteld, getekend en gefantaseerd.

Dinsdag 21 maart 2017: Luc Descamps (5e leerjaar). De verhalen van Luc Descamps zijn avontuurlijk, grappig, maar vooral razend spannend. Tel daarbij nog eens zijn legendarisch vertelstijl en je hebt het ideale recept voor een boeiende auteurslezing! De kinderen van het vijfde leerjaar van groot Sint-Laureins hingen aan zijn lippen en genoten met volle teugen.

Woensdag 22 maart 2017: Guy Didelez (3e leerjaar). Heksje Trezebelle en haar vriendinnen beleven in hun heksendorp heel wat bangelijke avonturen! Guy Didelez vertelde vol passie en met de nodige humor over het leven van deze vrolijke en ondeugende heksenmeiden. Maar ook het verhaal over pesten er armoede werd gesmaakt. Guy Didelez is van alle markten thuis en dat werd weer maar eens bewezen.

Voordracht EHBO in het gezin

De Gezinsbond van Sint-Laureins en BIB Sint-Laureins organiseerden op 29 maart een voordracht rond EHBO in het gezin: “Wat doe je als je kind zich verbrandt ?”, “Hoe reageer je als iemand flauw valt ?”, “ Oei, mijn kleuter verslikt zich !” herkenbare situaties waarbij we soms panikeren en niet goed weten dat te doen. Om beter te kunnen reageren, is een minimum aan kennis van EHBO nodig. Iedereen welkom, de toegang was gratis.

Voorleesnamiddag op 31 mei

Naar aanleiding van de nationale voorleesdag organiseerde de bib een voorleesactiviteit voor kinderen van 5 tot 11 jaar en hun (groot)ouders. Het thema kinderrechten werd extra in de kijker gezet door in verschillende bibliotheken in Vlaanderen gelijktijdig voor te lezen uit 2 boeken over kinderrechten.

Kinder- en Jeugdjury

Het voorbije jaar organiseerde de bibliotheek opnieuw de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen. Kinderen tussen 4 en 16 jaar kunnen op eigen tempo de genomineerde boeken lezen en hun eigen top 8 samenstellen. Wie in april een top 8 indiende, kreeg als beloning zijn/haar favoriete boek. Dit werd hen op 10 juni overhandigd tijdens de KJV-receptie in de bib. In Sint-Laureins werd door 40 enthousiastelingen meegelezen en gestemd!

Workshop kinderyoga in de bib

Op 21 juni, de internationale dag van de yoga, organiseerden de Gezinsbond Sint-Laureins en bib Sint-Laureins een workshop Kinderyoga in de bib: naar een verhaal luisteren, je verbeelding gebruiken, dichten en ondertussen ook aan yoga doen, je ontspannen en vooral genieten! De workshop kinderyoga draaide rond een centraal thema en daar hoorde telkens een verhaal bij en een heerlijk voorleesmoment of gedicht. Doelgroep: ouders/grootouders en hun (klein)kinderen tussen 4 en 7 jaar.

Schat van Vlieg

Als de zomer begint verstopt Vlieg een schatkist in de bib. Per leeftijdscategorie had het bib-team een vragenlijst of woordzoeker opgesteld. Met de overgebleven antwoorden werd de verstopplaats van de schat van Vlieg gevonden. Tijdens de zomervakantie kreeg de bib van Sint-Laureins 20 schattenjagers over de vloer. Een fijne speurneus hebben was deze zomer mooi meegenomen, want met het thema ‘Ruik jij wat ik ruik?’ had je daarmee een extra troef in handen. Iedereen slaagde met glans en werd beloond met een geurpakket en een geurvlieg! De kleuters konden zich uitleven in het kleuren van leuke kleurplaten van Vlieg! Vlieg als astronaut, Vlieg als rockster,… allemaal werden ze in kunstwerkjes omgetoverd. 

Verwendag wordt Dag van de klant

Bestaat de Bibliotheekweek en de Verwendag eigenlijk nog? Of spreken we louter nog van een verwendag in oktober en dan de Digitale Week? In 2016 was er nogal onduidelijke communicatie vanuit Vlaanderen. Cultuurconnect is een nieuwe organisatie met bijzondere aandacht voor de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid. Door deze nieuwe opdracht en doelgroep besliste Cultuurconnect in 2016 om niet langer in te zetten op een specifieke bibliotheekcampagne, maar om mee de schouders te zetten onder de Digitale Week (van 20 oktober tot en met 5 november 2017). Daarom koos de bib ervoor om met het jaarlijkse verwenmoment aan te sluiten bij de Dag van de klant, iedere laatste zaterdag van september (op zaterdag 30/9 (STL) en zondag 1/10 (WAT). Het bleek een schot in de roos want het was gezellig druk. Alle bezoekers kregen koffie met een proevertje en een notitieboekje van de bib.

Voorleesweek 18 - 26 november

Stichting Lezen wil iedereen aansporen om voor te lezen. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. Volwassenen genieten trouwens net zo hard van mooie woorden. Voor ouderen is voorgelezen worden zelfs vaak de enige toegang tot verhalen. Ze bieden gespreksstof en brengen het verleden even dichterbij. Tijdens de voorleesweek kon je in de bib terecht voor een bladwijzer met voorleestips.

Het Meetjesland stond in 2017 helemaal in het teken van REUZEN.
Ook tijdens de voorleesweek van 18 tot en met 26 november 2017 werd dit thema uitgewerkt. De kleuters van de derde kleuterklas uit groot Sint-Laureins werden uitgenodigd in de bib om te komen genieten van reuzeleuke verhalen en gedichten.

Leeskring

De leeskring onder leiding van Sylvie Engels met medewerking van de bibliothecaris is reeds aan zijn 19de werkingsjaar toe. In onderlinge afspraak wordt een keuze gemaakt uit een aanbod van titels. De boeken worden in meerdere exemplaren aangekocht en via IBL ontleend bij andere bibliotheken. Deze groep telt 15 leden die ongeveer om de 6 weken samenkomen.  De leeskring is momenteel volzet.

Bibliotheek

Leemweg 24
9980 Sint-Laureins
T 09/379 07 40
bibliotheek@sint-laureins.be