aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

11 november viering

Ieder jaar staat de gemeente Sint-Laureins op 11 november stil bij de overleden soldaten uit onze gemeente. Hiervoor werd een werkgroep opgericht waar onder andere vertegenwoordiging is vanuit het schepencollege, NSB Sint-Laureins, Yeomanry en deskundigen.

We brengen hulde aan onze helden van WOI en WOII door hun namen af te roepen aan het monument der gesneuvelden en een bloemenkrans te leggen. The Last Post wordt gespeeld om de soldaten te eren, maar dankzij onze fanfares wordt ook de Te Velde, Vlaamse Leeuw en de Brabaçonne gespeeld. 11 november is ook de dag om de vredesboodschappen door te geven. Kinderen van de verschillende scholen worden steeds gevraagd mooie werkjes te maken. Ieder jaar wordt er steeds aan deze oproep meer dan voldaan. Zij maken mooie werkjes en blijven op deze manier ook stilstaan bij de oorlogen.

In 2019 werd de officiële herdenking op 11 november in Sint-Margriete gehouden. Daarbij werd iedereen uit de gemeente uitgenodigd om bijeen te komen in deze deelgemeente om samen alle soldaten te herdenken en hier even bij stil te staan. De namen van alle gesneuvelden uit Sint-Laureins (en deelgemeenten) werden afgeroepen, er werd een bloemenkrans gelegd en de kinderen van VBS De Schakel in Sint-Margriete lazen gedichten voor waarna ze hun werkjes aan het monument legden. Er werden ook kunstwerkjes van deze school en de kinderen van de Regenboogschool van Sint-Laureins aan het monument gelegd. Onderaan vindt u een aantal sfeerfoto’s van deze herdenking. In de andere deelgemeenten werd door het schepencollege na de eucharistieviering in Waterland-Oudeman ook bloemenkransen gelegd.

IMG_8493
Klik om te vergroten

IMG_8500
Klik om te vergroten

IMG_8517
Klik om te vergroten

IMG_8472
Klik om te vergroten

IMG_8461
Klik om te vergroten

IMG_8470
Klik om te vergroten

Het programma aan het monument tijdens de officiële herdenking ziet er altijd uit als volgt:

1.            Stoet naar monument der gesneuvelden

2.            Fanfare speelt “Te Velde”

3.            Woord van de burgemeester

4.            Naamafroeping gesneuvelden

5.            Neerlegging bloemenkrans door schepencollege

6.            Fanfare speelt “The Last Post"

7.            Fanfare speelt “Brabaçonne"

8.            Fanfare speelt “Vlaamse Leeuw”

Ieder jaar vindt de officiële viering in een andere deelgemeente plaats en kan het programma aangevuld worden door teksten van sympathisanten en/of kinderen en het neerleggen van kunstwerkjes van kinderen.

In de Vijfklank verschijnt steeds de uitnodiging voor de officiële 11 novemberviering. In 2020 zal in Sint-Jan-in-Eremo (Bentille) de officiële herdenking plaatsvinden.

Naast de gesneuvelde soldaten die op de monumenten der gesneuvelden vermeld staan en herdacht worden op 11 november, zijn er uiteraard ook burgerslachtoffers gevallen in Sint-Laureins. In Watervliet en Waterland-Oudeman is er bijvoorbeeld een monument die deze slachtoffers eert. Foto’s van monumenten en een aantal gedenkplaten vindt u hier onder terug:

P1030838
Klik om te vergroten

Bentille 1 en 2
Klik om te vergroten

sint-laureins_mom_04

Sint-margriete 3
Klik om te vergroten

waterland-oudeman_3

Watervliet 1
Klik om te vergroten

gedenkplaat
Klik om te vergroten

Cultuur

Leemweg 24
9980 Sint-Laureins
T 09/218 76 48
F 09/218 76 51
dienstvrijetijd@sint-laureins.be