aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Kerken

Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is.

In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie. Een route die alle kerken aandoet bedraagt ongeveer 30 km.

1. Sint-Laureins

Sint-Laurentiuskerk

LaurentiuskerkDeze beschermde gotische kerk dateert grotendeels uit de 16de eeuw. De toren bevat oudere elementen. Wie even op het kerkhof gaat ziet aan de zuidzijde op de muren meerdere sporen van verbouwingen.
Binnenin is vooral het houtsnijwerk belangrijk. Het 17de eeuwse koorgestoelte maakt de overgang van de renaissance naar de barok. De eveneens 17de eeuwse altaren zijn interessante voorbeelden van polychroom beschilderd houtwerk en geven dit kerkinterieur een rijke aanblik. Het schilderij ‘De kroning van Maria’ van de hand van Caspar de Crayer is afkomstig uit de kloosterkapel te Vrasene en werd recent in dit altaar geplaatst. De preekstoel is 19de eeuws.

2. Watervliet

O.-L.-Vrouw Hemelvaartkerk

OLVHemelvaartkerkDeze kerk werd gesticht door Jeronimus Lauwerijn van Brugge en gebouwd tussen 1503 en 1540. Zij heeft de roepnaam “de Kathedraal van het Noorden” verkregen omwille van haar opmerkelijke architectuur en vooral haar buitengewoon rijk interieur.

Bij het binnentreden wordt men getroffen door de hoge gewelven, zuilenrijen en spitsboogramen, door het majestueus hoogaltaar in zwart-wit marmer van Fayd’herbe (1652–54) met een groot retabel van De Crayer, door de kooromgang met het koorgestoelte (Sauvage, 1643), de grafsteen van de stichter Jeronimus Lauwerijn, de prachtige barokke preekstoel en communiebank van Pulinx (1726), het indrukwekkend geheel van het portaal en het doksaal (eveneens Sauvage, 1649) met als sluitstuk het befaamde historisch orgel van Ledou, de grote verzameling van 16de- en 17de-eeuwse schilderijen met als kroonjuweel de monumentale triptiek ‘de Nood Gods’ (ca. 1520) met het zelfportret van de Meester van Frankfurt, een stads- en tijdgenoot van Quinten Metsijs. Deze triptiek werd opgenomen in de lijst van de Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap (met Watervliet als enige landelijke kerk!) “omwille van de hoge kwaliteit en grote artistieke waarde ... één van de absolute meesterwerken uit deze periode”.

Deze kerk kan beschouwd worden als een authentieke museale site van kerkelijk erfgoed en religieuze kunst. Een bezoek meer dan waard.

Voor groepsbezoeken kan men reserveren bij:

  • Erik Versluys (kerkgids): tel. 09-328 92 32 - e-mail: erik.versluys@telenet.be
  • Kathleen Seynhaeve – Dienst Toerisme Sint-Laureins: tel. 09-218 76 47

3. Sint-Jan-in-Eremo

Kerk St.-Jan de Doper

StJandeDoperkerkDit kerkje werd herbouwd in 1682. Bij de bouw werd veel herbruikmateriaal gebruikt.
Het rococo-interieur is verrassend. In juni wordt hier een bedevaart ter ere van Sint-Jan gehouden. Het meubilair is laat 17de en begin 18de eeuws.

Zoals alle kerken in Sint-Laureins is ook deze het hele jaar door open.

4. Bentille

Sint-Eligiuskerk

EligiuskerkDe oudste delen dateren uit 1758. Dit kerkje was oorspronkelijk een kapel. Binnen ziet u de 18de eeuwse preekstoel en een 17de eeuws zijaltaar van O.-L.-Vrouw.

5. Sint-Margriete

Sint-Margarethakerk

MargarethakerkDe neogotische kerk uit 1881 beheerst heel het polderlandschap. Haar aankleding is interessant, vooral het O.-L.-Vrouwaltaar en het hoogaltaar. Verder zijn er enkele 17de en 18de eeuwse schilderijen te zien. Historisch gezien is dit de vijfde kerk van Sint-Margriete. De vorige kerk stond op de huidige toegangsweg van het kerkhof (koor ter hoogte van het kruis).

6. Waterland-Oudeman

Sint-Niklaaskerk

Niklaaskerk4Dit zaalkerkje werd in 1672 gebouwd. Het werd in 1850 vergroot en kreeg toen zijn toren. Merkwaardig is het gerestaureerde 17de eeuwse Sint-Niklaasaltaar. Het rococogewelf dateert uit 1773. Eveneens uit die periode dateert het hoogaltaar dat rijk is uitgewerkt. De glasramen geven dit rijk aangeklede kerkje een intieme sfeer

Cultuur

Leemweg 24
9980 Sint-Laureins
T 09/218 76 48
F 09/218 76 51
dienstvrijetijd@sint-laureins.be