aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

PMD en papier en karton

PMD

Plastieken flessen en flacons, metalen verpakkingen, deksels en lege spuitbussen van voedingswaren en cosmetica en drankkartons doe je in de blauwe pmd-zak.

Deze zak wordt om de twee weken aan huis opgehaald.

Zet de zak tijdig buiten voor ophaling, nl. vóór 7 uur ’s morgens.

PMD wordt niet aanvaard op het milieupark.

Hieronder een overzicht van de voorwerpen welke thuis horen in de PMD-zak :

PMD-flyer
Klik om te vergroten

Steek geen verpakkingen en bloempotjes in elkaar

Verpakkingen worden mechanisch gesorteerd. En dat is onmogelijk als ze in elkaar worden gestoken of gestapeld of in een apart zakje worden gestopt. Prop zeker ook geen folies in plastic potten of dozen. Stop dus alle verpakkingen en ook bloempotjes los van elkaar in de blauwe zak!

Anders worden deze verpakkingen niet herkend in de sorteerinstallatie en gaan zo verloren voor recyclage. Ze worden tijdens het sorteerproces als ‘vreemde fractie’ afgestoten en komen bij het residu terecht (te verbranden afval).

Om plaats te winnen in je PMD-zak kan je de plastic flessen en flacons in de lengte platdrukken en de dop er terug opdraaien. Druk ook je metalen blikjes en drankkartons plat, zo zal je meer plastic verpakkingen in je PMD-zak kwijt kunnen.

Maak de afsluitfolie van bakjes en schaaltjes los

Veel verpakkingen worden afgesloten met een plastic folie. Denk maar aan de afsluitfolie van een bakje van vlees of van een schaaltje kaas of charcuterie. Deze folies mogen zeker in de blauwe zak, maar enkel als je ze losmaakt van het plastic bakje, schaaltje of potje. Op die manier kunnen ze perfect gesorteerd en gerecycleerd worden.

Maak verpakkingen leeg

Nog (half)volle verpakkingen (bv. yoghurtpotjes, halfvolle fles water...) mogen niet in de blauwe zak. Deze sturen het ganse recyclageproces volledig in de war, waardoor talloze verpakkingen geen ‘tweede leven’ krijgen.

Als een verpakking nog (etens)resten bevat, schraap je ze eerst leeg voordat je ze in de blauwe zak steekt. Wil je geurtjes vermijden, spoel dan kort de verpakking uit. Zorg er ook voor dat je plastic flessen en flacons volledig leeggegoten zijn.

Kort samengevat

· Alle verpakkingen moeten los van elkaar in de zak!

· Verpakkingen stapelen en verpakkingen samen in kleinere zakjes steken mag NIET.

· Verwijder de folie van plastic schaaltjes, potjes of vlootjes en stop deze los in de blauwe zak.

· Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn en geen etensresten meer bevatten.

· Maak niets vast aan de buitenkant van de zak.

· Win extra plaats door je plastic flessen, drankkartons of blikjes in de lengte plat te duwen, zo bespaar je heel wat ruimte in de blauwe zak.

Meer info op www.denieuweblauwezak.be

Papier en karton

Dagbladen, tijdschriften, reclamedrukwerk; folders of ander papier dat niet vuil of vet is wordt tweewekelijks aan huis opgehaald.

Biedt het papier en karton aan in een kartonnen doos of samengebonden met touw. Zorg er voor dat er geen papier kan opwaaien !

Zet het papier en karton tijdig buiten, namelijk vóór 7 uur ’ s morgens

Papier en karton worden ook aanvaard op het milieupark.