aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Composteren

Ieder gezin produceert jaarlijks heel wat groenten-, fruit- en tuinafval (GFT). Dit afval kan perfect gecomposteerd worden. Op die manier belandt GFT niet in de restafvalzak en bespaar je kosten: immers zal je veel minder restafvalzakken nodig hebben.

Ook tuinafval kan je in de eigen tuin te verwerken. Hierdoor hoef je minder of zelfs niet naar het milieupark te gaan: ook zo bespaar je kosten op brandstof en hoef je geen tarief te betalen voor de verwerking van het tuinafval.

Snoeihout kan je verhakselen en eveneens laten composteren of je kan met de houtsnippers een tuinpad aanleggen. IVM geeft een subsidie bij aankoop van een hakselaar. Kijk hiervoor op www.ivmmilieubeheer.be. Daar vind je ook meer informatie over de subsidie bij aankoop van een mulchmaaier. Een dergelijke grasmaaier vangt het gras niet op maar versnippert het zeer fijn zodat het op het gazon kan blijven liggen.

Composteren kan je gemakkelijk zelf doen op een composthoop of met een compostbak of –vat. Tijdens het composteren zorgen micro-organismen en kleine diertjes (bacteriën, schimmels, wormen, pissebedden, mijten e.d.) voor de vertering van het afval. Voor het eindproduct- de compost- zijn er tal van nuttige toepassingen in de tuin. Het is een prima bodemverbetering en de planten in de moestuin en de siertuin zullen weelderig groeien.

Wens je een compostvat of -bak ?

Om een compostbak of -vat te bekomen dien je een afspraak te maken op het nummer 09 379 82 12. Enkel op afspraak kan dan een bak of vat afgehaald worden op het depot van de technische dienst, Sint-Jansstraat 14 te 9982 Sint-Jan-in-Eremo.

Voor een compostvat met beluchtingsstok betaal je 15 euro voor een compostbak 27 euro.

Advies bij de compostmeesters !

Heb je vragen over het composteren of weet je niet goed hoe er aan te beginnen, dan kan je elke tweede zaterdag van de maand terecht op het composthoekje van het milieupark (Sint-Jansstraat 14, 9982 Sint-Jan-in-Eremo). Je vindt er dan de compostmeesters van 9.00 tot 12.00 uur  (van maart tot oktober).

Milieu

Dorpsstraat 91
9980 Sint-Laureins
T 09/218 76 55
F 09/379 07 77
milieu@sint-laureins.be