aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Toeristisch adviesorgaan

Sint-Laureins heeft een sterke toeristische aantrekkingskracht. Bezoekerscijfers tonen aan dat steeds meer mensen de weg vinden naar onze krekengemeente.

Om hierop in te spelen werkte de gemeente samen met de toeristische raad aan een toeristisch-recreatief plan(pdf, 568.9 kB). Een toeristisch beleid heeft immers een invloed op het investeringsgedrag van lokale ondernemers in de toeristische sector. Bovendien is het een stimulans voor het uitwerken van nieuwe initiatieven door de plaatselijke bevolking.

Om onze troeven maximaal uit te spelen beschikken we over een gemeentelijk toeristisch adviesorgaan. Daarmee worden we als voorbeeld genomen door talrijke Vlaamse gemeenten en kregen we al verkennende bezoeken. Dit adviesorgaan heeft als hoofdtaak het samenbrengen van de toeristische actoren van de gemeente en het stimuleren tot samenwerken. Daarnaast wil het informeren omtrent en stimuleren tot nieuwigheden zodat deze verder kunnen uitgewerkt worden voor onze bezoekers.

  Op al deze troeven speelt de toeristische raad in met als hoofddoel “versterkend” te werken door:

· Het formuleren van samenwerkingsvoorstellen. We willen de horeca stimuleren om samen te werken door hen bv. gezamenlijk winterwandelingen te laten organiseren. In Watervliet werken reeds een 5-tal horeca samen voor de organisatie van de wandeling met Paster Sies (info: www.plattelandscentrum.be). Dit idee werd eveneens gelanceerd door de toeristische raad.

· Het Ambassadeurschap Vlaanderen Lekkerland gedurende de periode 2010-2012 zorgde ervoor dat ook culinaire lekkerbekken hun weg vonden naar onze gemeente. Hier geniet je nog van authentieke palinggerechten in een uniek kader. Dankzij de samenwerkingsverbanden tussen de verschillende horecazaken behaalden wij deze fel begeerde titel.

· Zwerfvuilacties en project peters/meters voor het onderhoud van de picknickbanken. Vuilnisbakken verstoren niet langer het ongerepte landschap. Aan de bezoeker wordt gevraagd om het vuilnis terug mee te nemen. Gebeurt dit niet, dan kunnen wij rekenen op enkele actieve vrijwilligers die een oogje in het zeil houden en achtergebleven vuilnis meenemen;

Alle acties en werkpunten kaderen in volgende MISSIE:

Sint-Laureins richt zich met haar toeristisch beleid op het behoud en versterken van het platteland.

Deze landelijke gemeente wil daarom werken aan de ontwikkeling, versterking en promotie van het toeristisch-recreatieve product, met de nadruk op een beheerste groei binnen de draagkracht van de gemeente en haar inwoners

teneinde te komen tot:

· meer bezoekers

· een langere verblijfsduur

· meer herhalingsbezoek

en met als einddoel het vergroten van het economische effect.

Grote voorwaarde voor de ontwikkeling van toerisme en recreatie is het veiligstellen en versterken van de omgevingsfactoren die de eigenheid van de gemeente bepalen.

Het bestuur van de Toeristische Raad.