aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Orde van de Sentse paling

OrdevandeSentsepaling

De Orde van de Sentse Paling stelt zich tot doel de paling uit Sint-Laureins in het bijzonder en de daaraan verbonden streekgerechten en toeristische activiteiten te promoten door:

1. Het bewaken van de kwaliteit van de gerechten en het aanzetten tot vernieuwing in de palingrecepten. De Orde organiseert jaarlijks een heus palingevenement waarin zowel de theoretische als praktische kennis omtrent paling kan aangescherpt worden en waaraan zoveel als mogelijk horecazaken deelnemen. Paling is een streekproduct, op zijn best in de periode mei – september. Kookwedstrijd organiseren.

Cel streekgebonden gastronomie

2. De kreken van Sint-Laureins vormen de ideale habitat van de paling. Streven naar het uitbreiden van deze habitat door paling terugzettingen en het optimaliseren van deze habitat. Vissers zijn verzot op het krekengebied. Het zou ideaal zijn mocht er weer op paling kunnen gevist worden in onze Sentse kreken (via contacten met externe organisaties, i.e. polderbesturen, provinciale visserijcommissie, ….).

Cel natuur en visserij

3. De tradities en het palingverleden van Sint-Laureins exploreren en verder uitdragen om op die manier te zorgen voor een extra historische én toeristische dimensie. Het zoeken naar oude gebruiken, in beeld brengen van relevante materialen (kruisnetten, puik, palingstekers, …)

Heemkundige cel/Cel cultuur

4.  Het promoten van het palingdorp door aanwezigheid op evenementen, door stimuleren van grensoverschrijdende contacten en kennisuitwisseling, het bewerkstelligen van vernieuwende toeristische acties, het verderzetten van de ambassadeursacties van 2010-2012

Cel promotie