aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

sentse palingmaand

‘Sente’ of Sint-Laureins droeg de titel van 'Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land'  van 2010 tot 2012.  De Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land zijn stuk voor stuk gemeenten die hun toeristische en culinaire troeven bundelen.  De Sentse kreken, grillig gevormde waterpartijen, het weidse polderlandschap en Het Godshuis zijn de toeristische trekpleisters van deze landelijke gemeente.  Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de palingtraditie.  Hier werd vroeger druk op paling gevist met de typische platbodems en kruisnetten.  Van heinde en verre zakte men af naar het krekengebied om te genieten van palinggerechten. 

100929 Palingbier E Tack
Klik om te vergroten

Deze traditie begon langzamerhand te verdwijnen. Tot de chefs van Sint-Laureins de handen in elkaar hebben geslagen om dit stukje culinair erfgoed weer op de kaart te zetten.  Ze willen iets doen aan het kleiner wordende bestand aan paling in de kreken en van Sint-Laureins dé plek bij uitstek maken om van paling te komen genieten.  Elk jaar wordt zowat 100kg pootaal uitgezet in de kreken, telkens in samenwerking met het polderbestuur.  De glasaaltjes van vandaag zijn de palingen van morgen. 

Tijdens de maand oktober staat paling extra in de kijker in de  restaurants van Sint-Laureins onder de naam 'Grenzeloos genieten van ... paling' maar ook achteraf staan palingspecialiteiten volop op het menu.  Een ware culinaire beleving, geserveerd met een passend palingbiertje.

De palingmaand en het ambassadeurschap zijn niet de enige resultaten van de intense samenwerking. In mei 2012 werd "Ingelegde paling uit de kreken" erkend als streekproduct door Vlam.    

Rond het thema paling werden verhalen gemaakt: zo kan je gedurende een avontuurlijke palingdropping op stap in het krekengebied met een gids. Die laat je kennismaken met verhalen en gebruiken van toen. Of,  je kan een palingwandeling (pdf, 175.0 kB) maken, gecombineerd met een bezoek aan een fervent palingvisser voor een demonstratie van de verschillende manieren van palingvangst …

Nog meer lekkers ? Laat een hapje gerookte paling serveren met een heerlijk palingbiertje, zeg Augustijn Grand Cru, en geniet ondertussen van de weidsheid van onze polders op één van onze gezellige terrasjes …

U heeft het liever een beetje actief ? Klik hier voor enkele leuke fietssuggesties of download de Krekenroute (pdf, 1.2 MB) van 52 km.