aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

themawandelingen

Laat je meevoeren naar de wereld van de palingvissers!

Op de gevarieerde rondleiding aan de oevers van de Oostpolderkreek maak je op ludieke én leerrijke manier kennis met onze Meetjeslandse palingvangst en haar verleden.

Nog nooit gehoord van ‘peuren’, ‘polszakken’ en ‘pandarmes’? Na het gegidste bezoek zul je ongetwijfeld met een rijkere woordenschat en kennis naar huis gaan! Tijdens het bezoek zal de gids met veel plezier enkele vaktermen verklaren en je vertrouwd maken met de oude gebruiken van de palingvissers. Je zal ook uitgebreid uitleg krijgen over het leven van de paling (hoe verloopt de jaarlijkse trek? Wanneer is het paaitijd?) en zijn tegenstander, de palingvisser. Maar het blijft niet bij uitleg alleen! Zo zul je bovendien met eigen ogen kunnen zien hoe de palingvangst in zijn werk gaat dankzij een demonstratie van de gids én krijg je gedurende de hele rondgang vermakelijke verhalen te horen. Kortom, tijdens de rondleiding op deze idyllische plek word je zowel visueel als verbaal ondergedompeld in de wondere wereld van de palingvissers.

Hierna kan je nagenieten van de prachtige omgeving die de belevingsplek biedt en, onder begeleiding, de platbodem zelf eens uittesten. Als slot zingen we samen het palinglied!

Het bezoek duurt ongeveer een uurtje en kost 3 € pp. of 40€ indien de groep kleiner is dan 15 personen. Info via 09 218 76 47 of via mail: dienstvrijetijd@sint-laureins.be.

In de sporen van Marcel de palingvisser

Tijdens deze avontuurlijke avond van ongeveer 9 km lang treed je in de voetsporen van Marcel de palingvisser. Je trekt dwars door het krekengebied en luistert naar verhalen van toen. Je komt ook meer te weten over het vangen van paling. Uiteraard kan je ook uitgebreid proeven … deze tocht wordt dan ook afgesloten met een lekkere portie paling met frietjes.

Info en reservatie: Plattelandscentrum Meetjesland vzw, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins, T 09 379 78 37, info@plattelandscentrum.be, www.plattelandscentrum.be

Beleef de  fratsen van Paster SiesPastorSies

De legendarische 'Paster Sies' liet zijn stempel na op Watervliet. Je gids kruipt in de huid van de guitige pastoor uit de oorlogsperiode en maakt een verkennende dorpswandeling langs verschillende bezienswaardigheden in Watervliet. Paster Sies brengt je het verhaal van zijn kerk, de 'Kathedraal van het Noorden'. Hij vertelt over de mooie kunstwerken en het beroemde orgel van Watervliet. Ondertussen kom je meer te weten over de grappen en grollen van Paster Sies. Daarnaast brengt de pastoor andere boeiende vertellingen uit de geschiedenis van Watervliet. Ook de innerlijke mens wordt versterkt want een 3-tal keer stoppen we voor een hapje en een drankje. De wandeling kan zowel overdag als 's avonds. Deze beleving duurt 2uur. Boeken kan vanaf 10 personen. Reservatie is verplicht ten laatste 3 weken voor de activiteit. Naast de wandeling kun je diezelfde dag ook een arrangement van Plattelandscentrum Meetjesland uitproberen.

Info en reservatie: Plattelandscentrum Meetjesland vzw, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins, T 09 379 78 37, info@plattelandscentrum.be, www.plattelandscentrum.be

Bezoek aan “de Kathedraal van het Noorden” te Watervliet: een hoogtepunt van kerkelijk erfgoed en religieuze kunst.

In de inleiding kom je meer te weten over de geschiedenis van de kerk, gaande van de stichting door Jeronimus Lauwerijn en zijn grootse plannen, over het gebouw en de nog aanwezige relicten vanOLVHemelvaartkerk de 16de eeuw, over de grondige renovatie en de pracht en de praal van de 17de eeuw, hoe de kerk de Beeldenstorm en de Franse Revolutie overleefde tot de dramatische vernielingen ten gevolge van de bevrijdingsgevechten in september ’44.

Nadien volgt een rondleiding in de kerk, waar we blijven stilstaan bij de vele meesterwerken die de kerk rijk is, met als kroonjuweel de monumentale triptiek “De Nood Gods”, met zelfportret van de meester van Frankfurt. Deze triptiek werd opgenomen in de lijst van de Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap, met Watervliet als enige landelijke kerk (zie ook rubriek Monumenten).

Indien er nog tijd rest, vertelt de gids je over het erfgoed en de kunstwerken die niet tentoongesteld zijn waaronder prachtige kazuifels van 1540 en 1751.

Er is steeds tijd voor vraagstelling.

Info en reservatie: www.meetjeslandsegidsen.be