aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

beleving voor groepen

De Meetjeslandse gidsen en het Plattelandscentrum Meetjesland hebben in het Meetjesland enkele wandeltrajecten uitgewerkt die je de regio laten beleven. In Sint-Laureins kan je volgende begeleide groepsactiviteiten aanvragen:

1. L (pdf, 207.0 kB)aat je meevoeren naar de wereld van de palingvissers (pdf, 207.0 kB)!

Oostpolderkreek

Op de gevarieerde rondleiding aan de oevers van de nieuwe belevingsplek “Paling in ’t groen” maak je op ludieke én leerrijke manier kennis met onze Meetjeslandse palingvangst en haar verleden.

Nog nooit gehoord van ‘peuren’, ‘polszakken’ en ‘pandarmes’? Na het gegidste bezoek zul je ongetwijfeld met een rijkere woordenschat en kennis naar huis gaan! Tijdens het bezoek zal de gids met veel plezier enkele vaktermen verklaren en je vertrouwd maken met de oude gebruiken van de palingvissers. Je zal ook uitgebreid uitleg krijgen over het leven van de paling (hoe verloopt de jaarlijkse trek? Wanneer is het paaitijd?) en zijn tegenstander, de palingvisser. Maar het blijft niet bij uitleg alleen! Zo zul je bovendien met eigen ogen kunnen zien hoe de palingvangst in zijn werk gaat dankzij een demonstratie van de gids én krijg je gedurende de hele rondgang vermakelijke verhalen te horen. Kortom, tijdens de rondleiding op deze idyllische plek word je zowel visueel als verbaal ondergedompeld in de wondere wereld van de palingvissers.

Hierna kan je nagenieten van de prachtige omgeving die de belevingsplek biedt en, onder begeleiding, de platbodem zelf eens uittesten. Als slot zingen we samen het palinglied!

Het bezoek duurt ongeveer een uurtje en kost 3 euro per persoon. Inschrijven kan vanaf 15 personen op volgend nummer: 09/218 76 47 of via mail: dienstvrijetijd@sint-laureins.be.

2. Beleef de  fratsen van Paster Sies

De legendarische 'Paster Sies' liet zijn stempel na op Watervliet. Je gids kruipt in de huid van de guitige pastoor uit de oorlogsperiode en maakt een verkennende dorpswandeling langs verschillende bezienswaardigheden in Watervliet. Paster Sies brengt je het verhaal van zijn kerk: de 'Kathedraal van het Noorden'. Hij vertelt over de mooie kunstwerken en het beroemde orgel van Watervliet. Ondertussen kom je meer te weten over de grappen en grollen van Paster Sies. Daarnaast brengt de pastoor andere boeiende vertellingen uit de geschiedenis van Watervliet. Ook de innerlijke mens wordt versterkt want een 3-tal keer stoppen we voor een hapje en een drankje.

De wandeling kan zowel overdag als 's avonds. Deze beleving duurt 2 uren en boeken kan vanaf 10 personen. Reservatie is verplicht ten laatste 3 weken voor de activiteit. Naast de wandeling kun je diezelfde dag ook een arrangement van Plattelandscentrum Meetjesland uitproberen.

Paster Sies - Joost Dhuyvetters

3. Op stap met Marcel, de palingvisser

Deze tocht vertelt je het verhaal van een visser, zoals er destijds veel in het krekengebied actief waren. Het geheel is opgevat als een dropping. Onderweg krijg je meer info over paling, hoe paling gevangen wordt, over het onstaan van de typische palingrestaurants, het bereiden van paling.

Uiteraard geniet je ook van een hapje en een drankje.

De wandeling is 9 km lang. Deelnemers zorgen voor een fluohesje, een zaklamp en goede waterdichte stapschoenen. Reservatie min. 3 weken voor de activiteit en vanaf 15 personen.

Info en reservatie: Plattelandscentrum Meetjesland vzw, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins, Tel 09 379 78 37, info@plattelandscentrum.be, www.plattelandscentrum.be

Meer info over belevingswandelingen en thematochten in Sint-Laureins vind je via www.meetjeslandsegidsen.be

IMG_2732
Klik om te vergroten

4. Grenshoppen onder begeleiding

Vanuit het centrum van Sint-Laureins kan je onder begeleiding van een fervent wandelaar de oude smokkelaars volgen, langs het Leopoldkanaal en door de Zeeuwse polders. Een avontuurlijke tocht door een prachtig stukje natuur. Aangepast schoeisel is noodzakelijk.

Info en reservatie: Dienst Toerisme Sint-Laureins, tel 09 218 76 40 of dienstvrijetijd@sint-laureins.be

Prijs: 3€ pp. of 40€ voor een groep kleiner dan 15 personen.