aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Covid-19 (coronavirus) versterkte fase 2: overgang naar de federale fase en bijkomende maatregelen


Deze pagina wordt steeds geüpdatet, deze maatregelen kunnen continu gewijzigd worden.

Laatste update: 7 april 9.30 uur

Versterkte federale maatregelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste van kracht tot en met 19 april 2020. Daarna kunnen ze nog twee weken verlengd worden, dus tot en met 3 mei 2020.

Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen.Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan.Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

=> Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken
=> Je kan je huis verlaten voor volgende zaken
 • Voedingswinkel
 • Dokter
 • Apotheek
 • Postkantoor
 • Benzinestation
 • Hulp bieden aan kwetsbare personen
=> Niet essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
 • Krantenwinkels
 • Nachtwinkels (open tot 22 uur)

Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren.

=> Alle voedingswinkels blijven geopend
 • De toegang tot supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn, te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.
=> De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.
=> Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
=> Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, ...) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand)
=> Elke bijeenkomst is verboden
=> Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang
=> Horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen
=> Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd
=> Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is.
Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.
=> Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

Veel gestelde vragen

Het crisiscentrum heeft een frequently asked questions opgesteld naar aanleiding van veel gestelde vragen.

Het overzicht van de veel gestelde vragen, vind je hier (pdf, 508.1 kB).

De FAQ geeft antwoorden op vragen rond activiteiten, religieuze diensten en begrafenissen, gemeente- en provincieraden, scholen, opvang van kinderen tot 3 jaar, diensten aan huis, ziekenhuizen, gevangenissen, transport, ...

Sociaal economische FAQ 26 maart 2020 (pdf, 648.0 kB) en 27 maart 2020. (pdf, 606.6 kB)

Een overzicht van de maatregelen en info over het virus in andere talen vind je hier.

Wat werd beslist door gemeente Sint-Laureins?

De gemeente is telefonisch tijdens de kantooruren bereikbaar op het nummer 09 218 76 40 of via het nationaal nummer 0800 14 689. Voor heel dringende vragen kan u terecht op het crisisnummer van gemeente Sint-Laureins 09 328 74 72.

Het gemeentehuis

Het gemeentehuis is niet toegankelijk tot en met zondag 19 april 2020.

De dienstverlening voor de burger blijft gegarandeerd, er wordt enkel gewerkt op afspraak. De diensten blijven steeds telefonisch en via mail bereikbaar:

· Personeel en organisatie: 09 218 76 40 of secretariaat@sint-laureins.be

· Dienst Burgerzaken: 09 218 76 58 of burgerzaken@sint-laureins.be

· Dienst Communicatie: 09 218 76 56 of communicatie@sint-laureins.be

· Financiële dienst: 09 218 76 49 of financiëledienst@sint-laureins.be

· Dienst Milieu: 09 218 76 55 of milieu@sint-laureins.be

· Dienst Omgeving: 09 218 76 52 of omgeving@sint-laureins.be

· Technische dienst: 09 218 76 53 of technischedienst@sint-laureins.be

Het gemeentehuis blijft telefonisch ook bereikbaar op het algemeen nummer 09 218 76 40.

Adreswijzigingen, uittreksels en andere documenten kunnen ook via het e-loket aangevraagd worden.

Het Huis van de Vrije Tijd

Het Huis van de Vrije Tijd is niet toegankelijk tot en met zondag 19 april 2020.

De dienst blijft bereikbaar en dit op afspraak, telefonisch op het nummer 09 218 76 47 en via mail dienstvrijetijd@sint-laureins.be.

De bibliotheek

De bib is gesloten tot en met zondag 19 april 2020. Uitgeleend materiaal kan niet ingeleverd worden tot en met 19 april. De uitleentermijn wordt automatisch verlengd.

Er worden voor die periode dus geen boetes uitgeschreven.

Het bib-team blijft wel aan het werk en wij bieden een alternatieve dienstverlening aan met een gratis afhaalsysteem.

De bib blijft telefonisch bereikbaar op het nummer 09 379 07 40 en via mail bibliotheek@sint-laureins.be.

Bib-materiaal kan online aangevraagd worden, dit ten laatste voor 12 uur voor afhaling op afspraak de volgende dag.

Hier vind je meer info over het aanvragen, afhalen en inleveren van bib materiaal.

Het OCMW

Het OCMW is niet toegankelijk maar de dienstverlening naar de burger wordt wel gegarandeerd. Er wordt enkel gewerkt op afspraak. De dienst blijft ook telefonisch (09 218 72 40) en via mail (socialedienst@ocmw.sint-laureins.be) bereikbaar.

Het OCMW is niet bereikbaar via het onthaal van het woonzorgcentrum. De ingang van het OCMW is tijdelijk achteraan het gebouw. Op het terrein staat bewegwijzering. Je dient aan te bellen en dan komt een medewerker van het OCMW de deur openen.

Woonzorgcentrum

In woonzorgcentrum Sint-Jozef geldt een algemeen bezoekverbod tot en met 19 april 2020.

 • De voordeur van het woonzorgcentrum blijft permanent gesloten
 • Familieleden van bewoners in een palliatief stadium kunnen nog steeds (beperkt) op bezoek komen
 • De bewonerswas die door de familie gedaan wordt, kan opgehaald worden aan de inkom van het woonzorgcentrum. Je geeft vooraf een seintje zodanig dat de medewerkers de was kunnen klaar zetten. Propere was mag in een mand of zak in het sas aan de voordeur geplaatst worden.
 • Alle interne activiteiten in het WZC (leefgroepenwerken) gaan verder, alle externe activiteiten worden geannuleerd.

Klik hier voor meer informatie over de genomen maatregelen in het woonzorgcentrum.

De scholen

De lessen in alle scholen in Sint-Laureins worden opgeschort. En dit tot aan de paasvakantie, vrijdag 3 april 2020. Er wordt elke weekdag opvang georganiseerd van 7 uur tot 18 uur. Enkel de opvang tijdens de schooluren is gratis, de voor – en na schoolse en middag opvang is betalend.

De gezondheidsdeskundigen raden ten stelligste af om kinderen te laten opvangen door ouderen of kwetsbare doelgroepen. We vragen dan ook indien u zelf geen opvang kan voorzien om in uw omgeving na te gaan indien er vrienden, familie, buren, … beschikbaar zijn om uw kind(eren) op te vangen. Bij grote aantallen aanwezige kinderen in de opvang, zal de school genoodzaakt zijn om voorrangsmaatregelen toe te passen en kinderen van professionelen uit de gezondheidszorg en openbare veiligheid voor te nemen. Deze maatregel gaat in op vrijdag 13 maart om 24 uur en duurt tot en met 3 april. Mogelijkheden voor noodopvang tijdens de paasvakantie vind je hier.

De kinderdagverblijven en crèches blijven wel open.

De gemeentelijke muziekschool

De gemeentelijke muziekschool is gesloten tot en met 19 april 2020.

Sporthal Sint-Laureins en Watervliet

Alle activiteiten die in de sporthal worden georganiseerd, worden geannuleerd tot en met 19 april 2020, dit omvat ook de sportkampen die in de paasvakantie gepland waren.

De Meet

Alle geplande activiteiten en optredens die in De Meet plaatsvinden, worden geannuleerd en dit tot en met 19 april 2020. Het optreden van Marie Paul Franke gaat dus niet door, meer info hierover volgt.

Gemeentelijke zalen

Alle activiteiten die in alle gemeentelijke zalen georganiseerd worden, worden geannuleerd tot en met 19 april 2020. Dit zijn onder andere de polyvalente zaal De Regenboogschool Sint-Laureins, de polyvalente zaal De Regenboogschool Watervliet, het Ontmoetingscentrum, lokalen in de Melkerij, lokalen in het Dorpshuis, ‘t Kan10’tje, ’ t Sentrum en ’t Veld.

Het speelplein

Tijdens de paasvakantie zal er geen speelpleinwerking plaatsvinden. Momenteel bekijken we de mogelijkheden om opvang te voorzien. Verdere info hierover volgt.

Jeugdverenigingen

Alle activiteiten van de jeugdverenigingen in Sint-Laureins (KLJ Sente, KAJ Watervliet, KSA Bentille en Jeugdhuis Opsenter) worden geannuleerd tot en met zondag 19 april 2020.

Openbare speelterreinen

Openbare speelterreinen en speeltuinen zoals in Watervliet, in Waterland-Oudeman, aan het Singelken in Sint-Laureins worden gesloten tot en met 19 april 2020.

Activiteiten op het grondgebied Sint-Laureins

Alle indoor en outdoor activiteiten ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn op het grondgebied Sint-Laureins worden geannuleerd tot en met zondag 19 april 2020. Zoals onder andere de zwerfvuilactie, de sportlaureaten, de carnavalsstoet, … ).

Het politiebesluit van de waarnemend gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen kan je hier (pdf, 135.1 kB) downloaden.

Het Dorpshuis Watervliet

Alle activiteiten die in het Dorpshuis georganiseerd worden, worden geannuleerd tot en met 19 april 2020. Het dienstencentrum op maandag is ook gesloten tot en met 19 april 2020.

Het Bpost punt is vanaf 17 maart gesloten tot en met 19 april. Het postkantoor in Sint-Laureins blijft geopend tijdens de weekdagen.

Het Dorpsrestaurant Watervliet en Sint-Laureins

Het Dorpsrestaurant in Watervliet en Sint-Laureins zijn gesloten tot en met zondag 19 april 2020. Wie graag een maaltijd aan huis wenst, kan contact opnemen met Tafeltje Dekje. Een maaltijd ( soep, hoofdgerecht en dessert) kost € 8. Maaltijden aanvragen kan via Bart Beeckmans (09 344 36 10 of info@aanz.eu).

Menu week 6 april. (pdf, 562.5 kB)

Menu week 13 april. (pdf, 564.0 kB)

Milieupark

Het milieupark is open voor de aanlevering van groenafval. Alle andere afvalfracties zijn momenteel niet mogelijk.

Om de social-distance maatregelen te kunnen garanderen en een overbevolking op het park te vermijden, worden per dag slechts ofwel inwoners van Sint-Laureins ofwel inwoners van Kaprijke toegelaten. Dit verloopt als volgt:

Week 7 tot 11 april

 • Dinsdag: Sint-Laureins  (13 tot 18 uur)
 • Woensdag: Kaprijke (13 tot 18 uur)
 • Vrijdag: Sint-Laureins (13 tot 17 uur)
 • Zaterdag: Kaprijke (9 tot 16 uur)

Week 14 tot 18 april

 • Dinsdag: Kaprijke (13 tot 18 uur)
 • Woensdag: Sint-Laureins (13 tot 18 uur)
 • Vrijdag: Kaprijke (13 tot 17 uur)
 • Zaterdag: Sint-Laureins (9 tot 16 uur)

De ophaling van het huisvuil, PMD en karton gebeuren nog steeds op de normale ophaaldagen.

Meer info over de werking van het milieupark vind je hier.

Externe zitdagen

Zitdagen van De Woonwijzer en Welzijnsband Meetjesland vinden tot en met 19 april 2020 niet plaats in het gemeentehuis. Je neemt best zelf contact met de dienst op:

 • Welzijnsband Meetjesland (Wijkwerk) – Martine Bral – martine.vdab@welzijnsband.be of 0476 86 06 23.
 • De Woonwijzer Meetjesland – Ludwig Mortier – ludwig@woonwijzermeetjesland.be of 0487 75 37 67

Ondernemers

Alle cafés en restaurants blijven gesloten tot en met vrijdag 19 april 2020. Terrasmeubilair moet binnen geplaatst worden.
Thuisbezorgingen en drive-in zijn toegestaan.

Alle niet-essentiële winkel blijven gesloten tot en met 19 april 2020 met uitzondering van krantenwinkels en nachtwinkels (open tot 22 uur).

Alle voedingszaken en apotheken blijven open, ook in het weekend. In de voedingszaken wordt er maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

Winkels die dierenvoeding verkopen, vallen ook onder voedingswinkels en mogen geopend blijven.

Schoonheidscentra, wellnescentra, kappers moeten sluiten.

Logementen (vakantiehuizen, gîtes, campings, B&B, ...) moeten sluiten. Uitgezonderd hotels, deze mogen open blijven maar de restaurants die eraan verbonden zijn, moeten dicht.

Toeleveranciers van essentiële diensten en sectoren, waaronder de distributie voor de voedingssector, moeten openblijven en hun mensen aan de slag houden.

Dringende herstellingen van auto’s kunnen nog plaatsvinden.

En magazijnen voor professioneel bouwmateriaal mogen ook openblijven, met respect voor de hygiëneregels. Dringende herstellingen in huis mogen ook nog uitgevoerd worden.

Meer info over steunmaatregelen voor handelaars vind je op deze site:

https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/coronavirus

De maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben een enorme impact op de zelfstandigen en bedrijven in Vlaanderen.

Je kan met jouw vragen terecht bij het contactcenter van VLAIO, telefonisch of via Whatsapp, op het nummer 0800 20 555. Ja kan ook mailen naar info@vlaio.be.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen.

De Lijn accepteert geen cash betalingen meer, enkel betaling via bankcontact is mogelijk.

Het openbaar vervoer moet zo georganiseerd worden dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.

Erediensten en begrafenissen

Huwelijken

Burgerlijke huwelijken kunnen nog doorgaan, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. 

Religieuze huwelijken kunnen eveneens plaatsvinden, maar daarvoor gelden dezelfde voorwaarden: enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.

Dit betekent dat bijvoorbeeld de ouders van het koppel de huwelijksplechtigheid niet kunnen bijwonen.

Begrafenissen

Begrafenisceremonies mogen plaatsvinden indien er maximaal 15 personen aanwezig zijn - met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld.

Reizen

Niet-essentiële reizen naar het buitenland en naar België zijn verboden tot en met 19 april.

De grensovergangen met het buitenland zijn afgesloten, enkel op vertoon van een geldig attest, kan er toelating gegeven worden.

AZ Alma en Huisartsenwachtpost Meetjesland

Het nieuwe coronavirus stelt onze zorgverlening voor een nooit geziene uitdaging. Daarom bundelen AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland de krachten in het verweer tegen het virus. De voorbije weken werden zowel in het ziekenhuis als bij de huisartsen heel grote inspanningen geleverd om deze epidemie mee te bestrijden. Het is duidelijk dat de volgende weken heel belangrijk zullen zijn in het beheersen ervan. Om de zorg voor de patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen maar ook om de zorg voor de zorgverlener niet uit het oog te verliezen wordt vanaf vrijdag 13 maart op het terrein van AZ Alma een zorgmeldpunt uitgebouwd.

Met dit zorgmeldpunt willen AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland tegemoet komen aan de nieuwe omschrijving van mogelijke coronapatiënten.

AZ Alma stelt niet dringende ingrepen en bezoek uit tot en met 3 mei 2020.

 • Geen bezoek meer toegelaten

AZ Alma laat geen bezoek meer toe aan de patiënten. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor materniteit en pediatrie, waar telkens één bezoeker wordt toegelaten. Een laatste uitzondering op deze nieuwe maatregel geld voor bezoekers aan patiënten in palliatieve setting. Die blijven ook met meerdere familieleden of naasten welkom, maar er wordt wel gevraagd om dat bezoek wat te spreiden. Bezoek gebeurt in overleg met de behandelende arts.

 • Restaurant voortaan enkel voor artsen en medewerkers

Het restaurant van AZ Alma is enkel toegankelijk voor artsen en medewerkers. Bezoekers en patiënten kunnen er dus niet meer eten.

 • Geplande, niet dringende ingrepen uitgesteld

Alle  geplande, niet dringende ingrepen in het operatiekwartier  worden uitgesteld en dit voor onbepaalde duur. Deze maatregel zal wekelijk worden geëvalueerd. Ook in het chirurgisch dagziekenhuis en het geriatrisch dagziekenhuis worden geplande en uitstelbare ingrepen geannuleerd. In het pediatrisch dagziekenhuis worden de ingrepen ook stopgezet met uitzondering van de niet-uitstelbare. De werking in het oncologisch dagziekenhuis blijft behouden wegens niet-uitstelbaar. De patiënten worden hiervan persoonlijk door AZ Alma verwittigd.

 • Consultaties polikliniek worden geannuleerd

De consultaties in de polikliniek worden geannuleerd, met uitzondering van de niet-uitstelbare raadplegingen. Deze patiënten worden eveneens persoonlijk verwittigd door het ziekenhuis. Wie toch op consultatie kan komen wegens niet-uitstelbaar, komt best kort voor het uur van de afspraak, zodat u niet te lang in de wachtzaal hoeft door te brengen. Laat u ook begeleiden door slechts één persoon (ouder dan 18 jaar) en neem in de wachtzaal voldoende afstand van de andere personen.

 • Opening cohorte-afdeling

AZ Alma opent onmiddellijk een cohorte afdeling voor patiënten in afwachting van hun testresultaat of voor positief geteste patiënten voor wie een ziekenhuisopname nodig is. Deze afdeling bevat 12 plaatsen.

 • Andere drastische maatregelen

In een streven om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan en de zorg voor de verzorgden te behartigen nam AZ Alma intern nog drastische maatregelen. Zo werd de vrijwilligerswerking volledig stopgezet, worden alle symposia en vergaderingen met externen minstens tot 3 april geannuleerd.

Aangepast traject voor aanmelding met coronavermoeden

Wie denkt een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus te hebben opgelopen en daarmee naar de dokter wil, moet daarvoor een afgelijnd traject volgen. Het is van het grootste belang dat dit traject aangehouden blijft om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.

 • Neem eerst contact op met uw eigen vaste huisarts of, indien die niet bereikbaar is, met de huisarts met wachtdienst via het nummer 1733
 • Die zal na telefonische consultatie oordelen of u zich moet aanmelden aan het triagepunt van de Huisartsenwachtpost Meetjesland en de dienst Spoedgevallen op het terrein van AZ Alma
 • In dat geval belt u naar het callcenter voor een afspraak: 09-3.100.100. Dat callcenter zal u een afspraakmoment geven, respecteer dat stipt en kom niet te vroeg
 • De triagetent is open van 16 uur tot middernacht
 • Ook patiënten met ‘andere dan corona’-klachten komen (na afspraak via het callcenter) via dit triagepunt en zullen afgeleid worden naar de dienst Spoedgevallen
 • In de triagetent wordt u ingeschreven en kort gezien door een huisarts voor een eerste selectie. Die zal beslissen naar waar u wordt doorgestuurd: ofwel naar het zorgmeldpunt, ofwel naar de dienst spoedgevallen ofwel naar huis voor thuisisolatie

De zorgmeldpunten aan de Huisartsenwachtpost Meetjesland en AZ Alma zijn voortaan bijna doorlopend open: u kunt er met een vermoeden van mogelijke besmetting door het nieuwe coronavirus terecht van 10 uur ’s morgens tot 8 uur ’s morgens, weliswaar pas nadat u eerst met uw eigen huisarts of de huisarts van wacht (1733) hebt gebeld.

  De Huisartsenwachtpost Meetjesland zorgt in eerste instantie voor de werking van vier zorgmeldpunten: twee in de containerconsultaties op het terrein AZ Alma, twee in het Almahuis in de Blakstraat, vlakbij AZ Alma. Op die manier wordt de drukte gespreid en is het mogelijk om de nodige afstand te bewaren tijdens het wachten. Er zijn in totaal zeven zorgmeldpunten, er is dus nog extra ruimte voor uitbreiding.

Wie na de consultatie in het zorgmeldpunt terug huiswaarts gaat, kan het terrein van AZ Alma verlaten via het hek aan de dienst Spoedgevallen en zo via de Blakstraat naar huis rijden. Let op, het is VERBODEN om het terrein van AZ Alma te betreden via het hek aan de Blakstraat, dat moet nog steeds gebeuren via de rotonde op de Ringlaan en vervolgens kunt u naar de achterzijde rijden, waar de triagetent, de Huisartsenwachtpost, de dienst Spoedgevallen en de zorgmeldpunten zich bevinden. Parkeren moet trouwens steeds op het terrein van AZ Alma, NIET in de Blakstraat. Gelieve ook de inrijpoort van de dienst Spoedgevallen steeds vrij te houden voor ambulances.

Afhaal- en brengmomenten was en persoonlijk gerief uitgebreid

AZ Alma heeft de afhaal- en brengmomenten van was en persoonlijke spullen voor patiënten die geen bezoek mogen ontvangen uitgebreid en aangepast. Voortaan kan men van maandag tot en met zaterdag hiervoor langslopen in het ziekenhuis.

Er geldt in AZ Alma, voorlopig tot en met 3 mei, een volledig bezoekverbod. Op dit verbod zijn drie uitzonderingen: op de materniteit en de pediatrie zijn één persoon per dag toegelaten en ook bij patiënten in palliatieve setting kan, in overleg met de behandelende arts, ruimer bezoek worden toegestaan.

Voor de andere afdelingen geldt dus het volledige verbod en AZ Alma beseft dat dit tot praktische problemen kan leiden, zeker bij patiënten die hier langdurig gehospitaliseerd zijn. Daarom werkte het ziekenhuis een regeling uit voor het afhalen van vuile was en het brengen van verse was en persoonlijke spullen (verzorgingsproducten, snoep, boek, tijdschrift,…). Gelieve geen portefeuilles of waardevolle materialen mee te geven.

De verse was kan gebracht worden door familie of een mantelzorger en aan het onthaal afgegeven worden, NIET op de zorgeenheid. Dit kan voortaan:

 • van maandag t.e.m. zaterdag van 9 tot 11 uur
 • op dinsdag, donderdag en zaterdag ook van 18 tot 19 uur

Een onthaalmedewerker zal de aangebrachte zaken in ontvangst nemen en zal er telefonisch voor zorgen dat de vuile was van de patiënt onmiddellijk naar beneden wordt gebracht en aan familie of mantelzorger wordt overhandigd. Respecteer ook hier de afstand met het personeel achter de onthaalbalie en met de andere familieleden die iets komen brengen/halen. De propere was en ander gerief wordt dan ineens meegenomen naar de patiëntenkamer. Om geen misverstanden te hebben worden de zakken steeds getekend met een patiëntenetiket of een etiket met minimaal naam en geboortedatum. Mogelijks besmette was dient gewassen te worden op minimum 60 graden.

Vermelden we nog dat de krantenronde in het ziekenhuis opnieuw werd opgestart en dat gewerkt wordt aan de mogelijkheid om What’sApp-videocall tussen patiënten en het thuisfront te realiseren. Maar hierover morgen meer. Intussen dragen we goed zorg voor uw familielid, zo was er vandaag iemand jarig op SP-loco en die ontving van ons een ruiker bloemen! De verjaardagsknuffels zijn voor later…

In nood kent men zijn vrienden: mondmaskers welkom! 

AZ Alma en Huisartsenwachtpost Meetjesland kenden een superdruk weekend met meer dan 1.000 contacten! Ter vergelijking: een ander druk weekend levert zo’n 400 contacten op. Maar met gebundelde krachten, extra bestaffing en grote inzet van artsen en zorgmedewerkers werd de toevloed goed opgevangen. Het blijft evenwel superdruk en dat zal de komende dagen niet anders zijn.

Telefooncentrale overbelast

De drukte is ook te merken aan de telefonische bereikbaarheid van AZ Alma: voor alle duidelijkheid, alle lijnen zijn open en onze artsen en diensten zijn bereikbaar, maar het groot aantal oproepen zorgt voor een overbelasting en voor een vaak lange wachttijd. We zetten echter alle zeilen bij om u zo snel mogelijk te woord te staan, maar soms moet je het hoofd even buigen voor een overmacht. Daarom: mensen met algemene vragen over het nieuwe coronavirus bellen best NIET naar AZ Alma of de Huisartsenwachtpost Meetjesland, maar naar het algemeen nummer 0800-14.689.

In het beddenhuis is de cohorte-afdeling inmiddels volledig open gesteld, zodat AZ Alma klaar is voor de komst van patiënten met een vermoeden van besmetting door het nieuwe coronavirus. De artsen en teams zijn klaar, ook op de dienst Spoedgevallen, Intensieve Zorg en alle achterliggende en ondersteunende diensten.

Hallo, hallo, wie heb ik aan de lijn? Videochatten met onze zwaar zorgbehoevende patiënten

Het opgelegde bezoekverbod is heel zwaar, zowel voor de gehospitaliseerde patiënten als voor de familieleden op het thuisfront. Het gros van de patiënten kan dat isolement overbruggen door via de smartphone contact te houden, maar niet iedereen is daartoe in staat. Daarom wil AZ Alma de zwaar zorgbehoevende patiënten zonder smartphone die in sociaal isolement dreigen af te glijden een beetje helpen en opbeuren. We doen dit door hen op regelmatige tijdstippen (tot drie keer per week per patiënt) met familie of vrienden in woord en beeld in contact te laten komen.

Het ziekenhuis volgt de opgelegde richtlijnen rond het nieuwe coronavirus strikt op, ook het bezoekverbod. Maar AZ Alma zet alles in om de patiënt zo goed mogelijk door deze moeilijke periode te helpen. Zo werd de krantenronde, die normaal door vrijwilligers wordt gedaan, overgenomen door personeelsleden. En nu wil het ziekenhuis dat zwaar zorgbehoevende patiënten, die niet over een smartphone beschikken, toch even kunnen chatten met het thuisfront. Dit zal gebeuren met een AZ Alma-smartphone geactiveerd met WhatsApp en met begeleiding van een medewerker van de dienst patiëntenbegeleiding. 

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: om overbelasting van onze service (en medewerkers) te voorkomen, mikken we dus in de eerste plaats op zwaar zorgbehoevende patiënten zonder smartphone die in sociaal isolement dreigen af te glijden. Patiënten met een (vermoeden van) besmetting horen hier voor alle duidelijkheid niet bij. Bovendien kunnen die gesprekken enkel binnen een bepaald tijdsslot plaats vinden en dat wordt met het thuisfront afgesproken.

Concreet? Stuur een mailtje naar hallo@azalma.be getiteld ‘Hallo AZ Alma’ met daarin het mailadres en het gsm-nummer waarop je wenst gecontacteerd te worden. Erna volgt een praktisch mailtje met daarin alle afspraken over de geplande oproep met de patiënt die jij heel graag zou spreken. Houd je mailaccount dus in de gaten!

Heel graag tot 'ziens',

Spontane solidariteit doet deugd

En er is ook een deugddoend en hartverwarmend kantje aan deze crisis rond het nieuwe coronavirus. Deze ochtend kwamen plots enkele mensen uit de regio spontaan opdagen met dozen of pakketjes mondmaskers! Emily Goossens uit Boekhoute, een voormalige podoloog, was de eerste die hiervoor belde en binnenkwam. Later deze morgen volgden de schoonheidsspecialistes Marlies Adam uit Waarschoot en Mieke Dexters uit Eeklo dat voorbeeld. Ook anderen daagden inmiddels op. We ontvingen ook spontane aanbiedingen om mondmaskers te naaien, een voorstel dat we noteerden maar waar we later, bij nog hogere nood, op willen terugkomen.

Die solidariteit en de hartverwarmende reacties op onze Facebookposts in deze tijdens van crisis doen deugd voor onze artsen en zorgverstrekkers. Bedankt daarvoor! En als u thuis nog een doos mondmaskers heeft die u kunt missen, dan bent u van harte welkom in AZ Alma. U kunt zich daarmee aanmelden aan de dienst Magazijn & Distributie, achteraan het ziekenhuis (richting dienst Spoedgevallen) op de los- en laadzone. Deze mondmaskers zullen niet enkel in AZ Alma worden gebruikt, maar zullen ook bij de huisartsen van de regio verspreid worden.

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Bescherm je tegen het virus!

Intussen blijven de richtlijnen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus gelden:

 • Was regelmatig je handen met water en zeep
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
 • Blijf thuis als je zelf ziek bent
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
 • Vermijd handen geven
 • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Provincie Oost-Vlaanderen

Een overzicht van alle maatregelen die de Provincie Oost-Vlaanderen neemt, vind je op hun website https://oost-vlaanderen.be/bestuur-en-regio/coronavirus-.html

Alle provinciale recreatiedomeinen sluiten tot en met 19 april 2020.

Oproep zorgverstrekkers

De zorgverstrekkers zijn vandaag de kern van onze maatschappij. We bedanken jullie graag voor jullie inzet en werk en we willen ook vragen om jullie beroep actief te blijven uitoefenen.

Draag zorg voor jezelf maar ook voor anderen. Hou een extra oogje in het zeil voor de mensen rond jou en de kwetsbare doelgroepen.

Indien je bepaalde zaken opmerkt die kunnen verwijzen naar het virus, gelieve contact op te nemen met het gemeentebestuur via het crisisnummer 09 328 74 72.

Crisisnummer gemeente Sint-Laureins

Het gemeentebestuur heeft een crisisnummer gelanceerd: 09 328 74 72.

Inwoners met dringend vragen kunnen steeds op dit nummer terecht.

Vragen?

De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft in nauwe samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten, het initiatief genomen om alle belangrijke informatie samen te brengen. Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk te vinden en worden de veel gestelde vragen doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen.

Ook via de sociale media van Volksgezondheid (Twitter - @be_gezondheid en Facebook) kan je steeds de nieuwe ontwikkelingen en het hygiëne-advies waarmee je jezelf kan beschermen tegen het Coronavirus volgen.

Hulplijn

Website

Contact

Algemeen informatienummer FOD Volksgezondheid

www.info-coronavirus.be

0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur)
info-coronavirus@health.fgov.be

Informatienummer FOD Economie

coronavirus: informatie voor ondernemers

0800 120 33

Noodnummer FOD Buitenlandse Zaken
voor Belgen in het buitenland

02 501 4000

Informatienummer voor vragen van ondernemers:
contacteer VLAIO

coronavirus: steun uw bedrijf

0800 20 555

Vragen van culturele organisaties departement CJM

02 534 18 24

Informatienummer uitsluitend voor schooldirecties

coronavirus: informatie voor scholen en CLB's

02 553 27 46 (bereikbaar van 8 tot 17 uur)

Vragen van ouders

coronavirus: informatie voor ouders

contacteer de school

Informatie voor zorgverleners

coronavirus: zorgverleners

Nationaal Crisiscentrum

BE-Alert

ontvang rechtstreeks belangrijke meldingen via BE-Alert

Crisisnummer gemeente Sint-Laureins

09 328 74 72

Het bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès over het coronavirus: fase 2 gehandhaafd, overgang naar de federale fase en bijkomende maatregelen kan je hier (pdf, 427.2 kB) downloaden.

Het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) te beperken kan je hier (pdf, 255.2 kB) downloaden en de aanvulling op dit Ministerieel Besluit (24/03/2020) (This hyperlink opens a new window) van de Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. 

Bijlage bij het Ministerieel besluit van 18 maart 2020 handelzaken, privaté & publieke bedrijven en diensten die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking kan je hier (pdf, 394.7 kB) downloaden.

Het Ministerieel besluit houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus Covid-19 kan je hier (pdf, 141.5 kB) downloaden.

Terug naar alle nieuws