Jan Delvaux

Een spreekuur van Jan Delvaux over de bijzonderheden van de Belgische popgeschiedenis.

Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag van een programma op Radio 1. “Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek?”Zijn eerste reactie? “Neen. Belgische popmuziek bestaat niet. Er bestaat alleen popmuziek uit België.” We hebben niks uitgevonden en we zijn lichtgewichten. In 60 jaar popmuziek hebben we welgeteld 6 wereldhits gescoord. Zoveel hebben de Amerikanen er elke week.

Toch bleef het woord ‘typisch’ hangen in het hoofd van Delvaux. Binnen de kortste keren had hij een uitgebreide lijst met bijzondere Belgische bijdragen aan de grote popgeschiedenis. Een zingende non. De grootste Japanse kersthit. Het beste Italiaanse nummer. Het logo van The Beatles.

Delvaux ging vervolgens kijken wat artiesten van hier over hun Belg zijn te vertellen hebben. Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek?Uit die berg aan informatie filterde hij een robotfoto van de artiest met het grootste aantal ‘belgitudes’.

Tijdens deze lezing doet Delvaux zijn zoektocht nog eens over. Het is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. En na afloop mogen er altijd vragen worden gesteld.

del

www.jandelvaux.be
Jan Delvaux (°1962) is op jonge leeftijd in een vat met Belpopverhalen gevallen. Hij fabriceert er theater (Belpop Bonanza), radio (Radio 1), televisie (Canvas) en boeken mee. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belgische popmuziek dan Wikipedia.

Praktisch

VVK 8 euro
23februari2019 om 20:00

Bestel uw tickets

Contact

+ 32 9 218 76 48