Aandacht voor de nesten van de Aziatische hoornaar!

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten, welke een hoofdschakel zijn in onze biodiversiteit. Ze verorberen ongeveer 11 tot 15 kg aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze hele volken honingbijen uitroeien en brengen ze de bestuiving in het gedrang van fruitbomen en tuinbouwgewassen.

Om de opmars te beperken zijn er door de werkgroep ‘Aziatische hoornaar’ sinds februari 2024 verspreid over de gemeente selectieve vallen uitgezet om de ontwakende koninginnen te vangen (spring trapping). Door in het voorjaar de koninginnen te vangen, kan de vorming van heel wat nesten worden voorkomen.

Koninginnen die niet worden gevangen (via een selectieve val) maken vanaf april een eerste nest, meestal niet hoger dan 3 m boven de grond en in bewoond gebied. Dit eerste nest zit vaak op een beschutte plek zoals een tuinberging, schuur, carport, nestkastje, afdak, enz. We vragen om hiervoor aandachtig te zijn! Zie je op bepaalde plaatsen met regelmaat wespen in en- uitvliegen, doe daar dan melding van.

In een tweede fase verplaatsen de koninginnen zich naar een meer open plaats, vooral hoog in de bomen, maar dit kan ook in hagen of struiken zijn (zelfs onder de grond). Wees daarom zéér aandachtig bij het onderhouden van je tuin en vooral bij het snoeien van hagen en struiken. Een collectieve aanval van eender welke wespensoort zal enkel maar gebeuren bij het verstoren van hun nest. Hierdoor gebeuren dan ook de meeste ongevallen, soms met ziekenhuisopname tot gevolg.

Een nest melden

Wil je een melding doen, een waarneming doorgeven, een nest melden of meer info? Scan de QR-code of neem contact op via stl.aziatischehoornaar@gmail.com.

Een nest verdelgen

De verdelging van de Aziatische hoornaar kan uitgevoerd worden door zowel de brandweer als Rato vzw en is gratis voor de inwoners van Sint-Laureins. Enkel de Aziatische hoornaar is een bedreiging, alle andere insecten zijn beschermd en mogen enkel vernietigd worden als ze een direct gevaar zijn voor mens en dier!

De te verdelgen nesten vraag je aan of meld je via www.vespawatch.be, enkel bij acuut gevaar kan dit ook aangevraagd worden bij de brandweer. Meer info via www.zonemeetjesland.be/e-loketten/wespenverdelging. Het verdelgen van nesten, hoe klein ze ook zijn, is niet zonder risico en dient te gebeuren door goed opgeleide mensen. Doe dit zeker nooit zelf!

Oproep vrijwilligers

De werkgroep ‘Aziatische hoornaar’ is nog steeds op zoek naar helpende handen. Als je interesse hebt om de verspreiding van de soort te helpen inperken, stuur een mailtje naar stl.aziatischehoornaar@gmail.com.

Gepubliceerd op dinsdag 9 apr 2024 om 16:15